• Krimi
Faktor

Súlyosbították Kiss Ernő börtönbüntetését

A Fővárosi Ítélőtábla szerint törvénysértően enyhe büntetést határozott meg első fokon a Fővárosi Törvényszék, amelyik 3 évre ítélte a nyugalmazott dandártábornokot.

Első fokon a törvényszék enyhítő körülménynek tartotta például, hogy Kiss Ernő beismerte a közbenjárást Kocsis István, a Magyar Villamos Művek egykori igazgatójának ügyében – ezt tévedésnek nevezte a másodfokon ítéletet hozó Fővárosi Ítélőtábla, és a börtönbüntetést négy és fél évre súlyosbította. Kiss Ernő azt állította, hogy közbenjár az egykori igazgató érdekében közvetítőként a hatóságoknál.

Kocsis Istvánt 2011 augusztusában hallgatták ki hűtlen kezelés gyanújával. A rendőrség akkor úgy gondolta, hogy két ügylettel legalább kétmilliárd forintos kárt okozott a Villamos Műveknek. Kocsis Istvánt első fokon júniusban felmentették. Tanácsadóját, Szász Andrást viszont több vádpontban bűnösnek mondta ki a Kaposvári Törvényszék, és két év felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki rá.

Szász András volt az, aki Kiss Ernőnek otthonában átadott 120 ezer eurót (körülbelül 37 millió forintot), amit a dandártábornok a tárgyalásán be is ismert. Kocsis István tanúként bevallotta, hogy pénzt adtak Kissnek, azonban ezt szakértői díjnak szánták. Azt mondta, Kisst közismert szakemberként ismerték, és arra gondoltak, hogy érdemi segítséget tudna nyújtani a Kocsis István ellen felhozott hűtlen kezelési vádakkal szembeni védekezés összeállításában.

A másodfokú ítélet a négy és fél év börtönbüntetés mellett öt évre eltiltotta Kiss Ernőt a közügyektől, és több mint 36 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. Ez annak a 120 ezer eurós összegnek felel meg, amelyet Kiss - saját és Kocsis elmondása szerint is - szakértői díjként vett át. A nyugalmazott rendőr dandártábornok leghamarabb büntetése kétharmadának letöltése után, tehát körülbelül 3 év múlva szabadulhat.

Top 0