• Külföld

Súlyosabb büntetést kaphat Oscar Pistorius

Újra a dél-afrikai bíróság elé került Oscar Pistorius gyilkossági ügye: ma döntenek arról, hogy a vád fellebbezése alapján súlyosbítsák-e a paralimpikon elleni vádat. Tavaly gondatlan emberölés miatt ítélték el, de az ügyész szerint szándékosan ölte meg barátnőjét, és a bíró rosszul alkalmazta a jogszabályokat.

Tudta vagy nem tudta, mit csinál?Oscar Pistoriust barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolása miatt ítélték el, akit háza fürdőszobájában, a zárt ajtón keresztül lőtt le. Pistorius ragaszkodott ahhoz, hogy azt hitte, hogy egy idegenre lő, aki betört hozzá. Ráadásul úgy tudta, a barátnője a hálószobában van. Végül azt állapították meg, hogy nem szándékosan gyilkolt. Öt évet kapott, de néhány hete ki is engedték és házi őrizetbe került.

A bírók, akik az újratárgyalást vezetik, nem a tényeket fogják újra mérlegelni és új bizonyítékok sem kerültek elő, pusztán jogalkalmazási kérdésekről döntenek majd. Gerrie Nel főügyész szerint ugyanis az eredeti ítéletet hozó bíró nem megfelelően alkalmazta a törvényt. Pistorius ugyanis tudhatta, hogy ha többször átlő a fürdőszobaajtón, azzal valakinek a halálát okozza attól függetlenül, hogy ki volt ott.

Tavaly azonban elfogadták, hogy Pistorius nem tudta, hogy mi lesz tetteinek a következménye. Ezért csak gondatlan emberölés miatt ítélte el a bíróság, mert elvárható lett volna, hogy gondoljon arra, hogy halált okozhat. Ez kevésbé súlyos bűncselekmény, ezért kapott csak 5 évet. Ha viszont elfogadják az ügyész kérését, akkor legalább 15 évre kell ítélni.

Oscar Pistorius tavaly a bíróságon (fotó: Europress - Getty Images)

Oscar Pistorius tavaly a bíróságon (fotó: Europress - Getty Images)

Azóta kiengedték a börtönbőlA tárgyalást, amely helyi idő szerint 10 órakor kezdődött, a tévében is közvetítették, és a helyszínen is nagy volt az érdeklődés a BBC tudósítója szerint. Reeva Steenkamp édesanyja is megjelent.

A sportolót egyébként azért engedték ki a börtönből, mert ntetésének az egyhatodát már letöltötte, és a dél-afrikai törvények szerint utána házi őrizetbe és felügyelet alá kerülhet. A mostani tárgyalás ideje alatt is nagybátyja pretoriai házában van, ahol további büntetését tölti.

Az ügyész szerint a bíró többször is hibázottA tárgyaláson kiderült, hogy az ügyész azzal sem elégedett, ahogyan az előző bíró a bizonyítékokat mérlegelte – írja a Guardian. Nel szerint fontos dolgokat hagytak figyelmen kívül, amelyek azt bizonyítják, hogy amit Pistorius elmondott a tanúvallomásában, az nem igaz. A bíróság ugyan belátta, hogy Pistorius rossz tanú, de ennek ellenére elfogadta az ő verzióját az eseményekről.

Az ügyész kiemelte, hogy nem szándékos gyilkossággal akarja vádolni a sportolót, hanem a dolus eventualis, azaz az "eshetőleges szándék" mellett érvel (lásd keretes írásunkat). Szerinte ebből a szempontból az nem is fontos, hogy ki volt az ajtó mögött, de azt nem lehet mondani, hogy semmi szándékosság ne lett volna a gyilkosságban, hiszen Pistorius többször is lőtt - tehát, ha nem is feltétlenül a barátnőjét, de valakit meg akart ölni.

Az ügyvéd, Barry Roux végig azt hangsúlyozta, hogy Pistorius veszélyben érezte magát, és ennek megfelelően cselekedett.

Az ügyész és az ügyvéd meghallgatása három órán keresztül tartott, utána a bírók megszakították a tárgyalást.

Emberölést lehet szándékosan és gondatlanságból is elkövetni. A szándékosságnak a jogban többféle esete létezik. Egyenes szándék (dolus directus), esetében valaki szeretné, hogy tette bizonyos következményeket, jelen esetben valaki halálát okozza. Eshetőleges szándékról (dolus eventualis) viszont akkor beszélnek, ha valaki nem akarja ezeket a következményeket, csak belenyugszik azokba. Pistorius eredetileg csak gondatlanságból elkövetett emberölés miatt ítélték el. Ez akkor valósul meg, ha valaki a lehetséges következményeket előre látja, de reméli, hogy azok nem történnek meg, vagy pedig nem is látja a következményeket, mert nem mérlegel kellőképpen.

Top 0