• Külföld
Faktor

Több mint ezer állat pusztult el, szomorú látványt nyújt a szennyezett folyó

Kolumbiában két folyóba is ömlött az olajból.

Súlyos környezetszennyezést és állatpusztulást okozott Kolumbiában egy folyami olajszennyezés - írja az MTI.

A helyi média hétfői híradásai szerint mintegy 600 hordónyi olaj ömlött Barrancabermeja város közelében a Lizamas és a Sogamoso folyókba, az előbbiben 24, a másikban 20 kilométer hosszan terült el az olajfolt.

A helyszínre érkező szakemberek 2400 hal-, hüllő- és madártetemre bukkantak a szennyeződés helyszínén, és 1300 állatot sikerült megmenteni a pusztulástól. A környékbeli lakosok hányásra, fejfájásra és szédülésre panaszkodtak, s mintegy hetven család tagjai szorultak orvosi segítségre. A szennyezés ezernél több fát is érintett.

A környezetvédelmi minisztérium vizsgálatot indít, hogy kiderítse, miként került az olaj a vízbe egy, már nem működő olajkútból. A tárca azzal vádolja az Ecopterol olajipari vállalatot, hogy nem tett elég határozott lépéseket a környezetszennyezés megakadályozására. Amennyiben kiderül, hogy az Ecopetrol elhallgatott olyan információkat, amelyek ismeretében meg lehetett volna akadályozni a bajt, akkor drasztikus szankciókra számíthat - fenyegetőzött Luís Gilberto Murilla tárcavezető a kormány honlapján megjelent közleményében.

A kormány arra kötelezte az Ecopetrolt, hogy kártalanítsa azokat a halászokat és környékbeli lakosokat, akik bajba kerültek a szennyeződés miatt.

Kommentek:

Top 0