• Külföld
Faktor

Robbanás volt a gyárban: a méregtől teljesen elpusztult a patakok élővilága

Egy festékgyár gyulladt ki Erdélyben kedden, a tűz következményei azonban végzetesek a környezet szempontjából.

Súlyos környezeti károkat okozott Erdélyben egy szászvárosi (Orastie) festékgyárban kedden keletkezett tűz. Az Orastioara- és Városvíz-patakba jutott mérgező anyagok teljesen elpusztították a patakok élővilágát, és a Marosban is halpusztulást idéztek elő.

A festékgyárban kedd délután volt robbanás, egy munkás súlyosan megsérült, és tűz ütött ki, ami 5 ezer négyzetméteres felületre terjedt ki. Húsz órán keresztül kellett oltani a lángokat. A légkörbe került mérgező füst miatt kedd este evakuálták a lakókat a közeli tömbházakból. 360 személynek kellett a távolabb lakó rokonainál, ismerőseinél menedéket keresni, vagy a kijelölt sportcsarnokban éjszakázni.

A légköri viszonyok miatt a mérgező füst magasan oszlott szét a légkörben, így nem veszélyeztette a lakosság egészségét, az Orastioara és a Városvíz patakokban azonban teljesen elpusztult az élővilág. A szennyezett vízből a Marosba is jutott, hiszen a Városvíz-patak Szászvárostól három kilométerre ömlik a folyóba.

A Romániai Vizek Országos Adminisztrációja úszó torlaszokkal próbálta megfékezni az Orastioara-patakba jutott mérgező anyagokat, de ezek egy része feloldódott a patakvízben, és a Városvíz-patakba, majd a Marosba jutott. A szakemberek a Városvíz-patakon és húsz kilométerrel odébb a Maroson is úszó gátakat építettek a vízbe jutott szerves anyagok kiszűrésére – adta hírül az MTI.

Kommentek:

Top 0