• Belföld
Faktor

Sugárzó anyag miatt zárták le a ferihegyi repteret, túlmelegedett az izotópot tartalmazó csomag

Az irídium izotópot tartalmazó konténert egy utasszállító repülő csomagterében helyezték el.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Nagy volt a riadalom szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, amit le is zártak a hatóságok egy időre, mert egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomaghoz riasztották a katasztrófavédelmet.

Az MTI azt írja, hogy egy magyarországi kft. rendelt sugárzó anyagot, amelyet az oroszországi Dimitrovgradból hoztak a törökországi Isztambulon keresztül Budapestre egy szerda esti járattal. Az irídium izotópot tartalmazó konténert egy utasszállító repülő csomagterében helyezték el.

Az Izotóp Intézet Kft. munkatársa, Kaszás Gábor azt közölte az MTI-vel, hogy hozzájuk tartozik a szállítmány. A repülőtéri személyzet azért riasztotta a katasztrófavédelmet, mert észlelte, hogy forró a konténer. A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy hasadó anyag szállítása esetén természetes az ilyen jellegű hőmérséklet-emelkedés, vagyis álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt.

Azt a hatósági vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került ki a környezetbe. Senkit nem kellett kórházba vinni a repülőtérről. Ezért fel is oldották a reptér körülbelül egy órán át tartó lezárását este 10 óra körül.

Kommentek:

Top 0