• Külföld

Stroke-ot és tüdőrákot is okozhat a légszennyezettség - ezek a legveszélyeztetettebb városok a világon

A városlakók több mint 80 százaléka egészségre veszélyes szintű légszennyezettségben él az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb adatai szerint. A szegény és közepesen fejlett országokban a százezer lakosnál nagyobb városok 98 százalékában nagyon magas a légszennyezettség, amely évente több mint hárommillió ember halálát okozza világszerte.

A jelentés 67 országban 795 város levegőjének minőségét vizsgálta 2008 és 2013 között.

A légszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti kockázatot az egészségre. Az elmúlt öt évben nyolc százalékkal nőtt a leggyorsabban fejlődő városok szennyezettsége annak ellenére, hogy néhány térségben javult a helyzet - olvasható a szervezet honlapján.

A levegő minőségének romlása növeli a stroke, a szívbetegségek, a tüdőrák és a légzőszervi betegségek kockázatát – figyelmeztet a WHO.

Novemberben rekordmértékű légszennyezettséget mértek Kínában. Fotó: China Xinhua News - Twitter

Novemberben rekordmértékű légszennyezettséget mértek Kínában. Fotó: China Xinhua News - Twitter

A szervezet a szálló por szintjét a köbméterenkénti 25 mikrogramm felett tartja veszélyesnek. Ez alapján Indiában a legmagasabb a légszennyezettség: itt található 16 a világ 30 legszennyezettebb városa közül.

Kínában 2011 óta javult a helyzet, már csak öt városa van a világ 30 legszennyezettebb települése között. Kilenc másik ország, köztük Nigéria, Pakisztán és Irán egy-egy városa szerepel még a 30-as listán.

A világ legszennyezettebb városa a nigériai Onitsha kikötője, ahol a szálló por szintje 30-szor magasabb, mint a WHO által javasolt köbméterenkénti 20 mikrogramm. Utána következik a pakisztáni Pesavár, az iráni Zabol, a pakisztáni Ravalpindi, a nigériai Kaduna és Aba – írja az MTI.

Top 0