• Belföld
Faktor

Stratégia a halálos betegség ellen

Több mint 50-szer annyi ember fertőzött Magyarországon a hepatitis C vírussal (HCV), mint HIV-vel. Szakmai szervezetek szerint ezért van szükség a stratégiára.

Az elmúlt évben elérhetővé váltak az új, már interferon-mentes terápiát tartalmazó gyógyszerek, melyek 90-100%-os gyógyulási aránnyal gyakorlatilag gyógyíthatóvá tették a HCV-fertőzést, amely kezelés nélkül halálos. Charles Gore, a WHA (World Heptitis Alliance) elnöke azt mondta, gyakorlatilag minden eszköz megvan ahhoz, hogy megállítsák a fertőzést, elhatározásra, anyagi háttérre és az eszközök használatának ismeretére van még szükség.

A HCV-fertőzés több mint 50x annyi embert érint Magyarországon, mint a HIV-fertőzés. Ehhez készítettek most el egy szakmai összefoglalót és ajánlást, amely a nemzeti HCV stratégia alapját képezheti. Ebben a szakemberek a felismerés, felkutatás, gyógyítás és megelőzés feladatait foglalták össze, kiemelkedő szerepet tulajdonítva a felvilágosításnak, oktatásnak és szűrésnek. A Hepatitis Nemzeti Programban vázoltak szerint 15 év múlva lehet vírusmentes Magyarország. A Program összköltsége 50 milliárd forint.

Top 0