• Kultúra

Steven Spielberg a Harvard végzőseihez: le kell győznötök a rasszizmust és a gyűlölködést

Steven Spielberg Oscar-díjas amerikai filmrendező tartott idén beszédet a Harvard Egyetem végzőseinek.

„Egy hősnek gonosztevőre van szüksége, akit legyőzhet, és ti mindannyian szerencsés helyzetben vagytok.

Ez a világ tele van szörnyetegekkel.

Jelen van a rasszizmus, a homofóbia, az etnikai gyűlölködés és az osztályok közötti gyűlölködés" - mondta a rendező. Szerinte egy jobb jövő felépítésének záloga a múlt megismerése.

Spielberg elmesélte, milyen zaklatások érték gyermekkorában zsidó származása miatt. Szerinte az antiszemitizmus és az iszlamofóbia egyre nő. A gyűlölet legyőzésének érdekében a rendező arra buzdította a végzősöket, hogy hallgassák meg mások történeteit, és osszák meg a sajátjaikat is.

Fotó: Europress - Pool / Getty

Fotó: Europress - Pool / Getty

„Ne fordítsatok hátat annak, ami fájdalmas. Elemezzétek és nézzetek szembe vele. Az én célom, hogy két órán át tartó világot teremtsek, a ti feladatotok, hogy olyat, amely örökké tart" – mondta Spielberg, aki 2002-ben szerzett diplomát a Long Beach-i Kaliforniai Állami Egyetemen, miután

az 1960-as években nem sikerült befejeznie tanulmányait.

A Harvard Egyetem nem fizetett Spielbergnek a beszédért annak ellenére, hogy a nagy presztízsű amerikai egyetemek busás összegeket szoktak adni a diplomaosztóikon felszólaló hírességeknek. A Houstoni Egyetem idén például 35 ezer dollárt (9,8 millió forint) fizetett a nyugdíjas Scott Kelly amerikai asztronautának, míg a New Jersey-i Kean Egyetemtől fejenként 40 ezer dollárt kapott mindkét felszólaló – írja az MTI.

Top 0