• Külföld
Faktor

Összeomlottak a szerverek, mert ingyenessé tettek egy fontos dokumentumot

Több mint kétmillióan voltak kíváncsiak egy hét alatt Stephen Hawking elméleti fizikus 1965-ben készült doktori értekezésére, amelyet a tudós ingyen tett hozzáférhetővé az interneten - számolt be róla a hétvégén BBC News.

Fotó: Europress - AFP/Anthony Wallace

Fotó: Europress - AFP/Anthony Wallace

Hawking A táguló univerzumok tulajdonságai című doktorija olyan nagy érdeklődést keltett, hogy a forgalom miatt egy időre össze is omlott a Cambridge-i Egyetem kiadvány szekciójának honlapja. Egyszerre ugyanis több mint félmillióan próbálták meg letölteni a dolgozatot.

Arthur Smith, az egyetem tudományos kommunikációért felelős helyettes vezetője "monumentálisnak" nevezte az adatokat, hiszen Hawking értekezése az egyetem Apollo archívumának eddigi messze legnagyobb érdeklődést kiváltó darabja.

„Megkockáztatom, szerintem Hawking professzor doktori értekezése a legkeresettebb dokumentum, bármely kutatási adatbázist tekintve" - jelentette ki.

Hawking 24 évesen írta a 134 oldalas dokumentumot a cambridge-i Trinity Hall posztgraduális hallgatójaként.

Az egyetem adatai szerint a hétfőn szabadon hozzáférhetővé tett doktorit több mint kétmillió alkalommal tekintette meg mintegy 800 ezer egyéni böngésző a világ minden sarkából.

Korábban a professzor dolgozatának lemásolásért, beszkenneléséért vagy azért, ha valaki személyesen ment el a könyvtárba, hogy elolvassa, 65 fontot kellett fizetnie az egyetemnek.

Az egyetem reméli, hogy Hawking példáját követve más egykori hallgatói is szabadon hozzáférhetővé teszik tudományos munkáikat. Smith szerint ugyanis "semmi értelme elzárni a tudást és az információt" – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0