• Belföld
Faktor

Ezekkel a betegségekkel küzd a legtöbb magyar, a netet használják orvosnak

Sokan - helytelenül - orvos helyett az internetes keresőre hagyatkoznak.

A 18-39 éves korosztály közel fele elsőként az interneten tájékozódik, ha megbetegszik. Ezzel szemben a 40-49 éveseknek kevesebb mint negyven százaléka tesz így, míg az 50-59 éves korosztály mindössze a negyede fordul elsőként a Google-hoz - derül ki a Generali kutatásából.

Ezekre a tünetekre keresnek rá legtöbbenA Google Trends adatai szerint 2016 novembere és 2017 novembere között a terhesség tüneteire kerestek rá a legtöbben, amit a cukorbetegség, az allergia, a pajzsmirigy és a reflux követnek. Emellett a gerincsérv, az influenza és a depresszió is ott van a leggyakoribb keresőszavak között.

Bizonyos kifejezések népszerűsége az elmúlt egy évben nagyon megugrott: ilyen például az influenza, a kanyaró és a merevedési zavar. A betegségek közül a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával járó Crohn-betegséget találjuk az élen, amelyet az autoimmun betegség és a pajzsmirigybetegség követ. Az utóbbi időben előtérbe került laktóz- és gluténérzékenységre is gyakran kerestünk rá, az előbbire kicsivel nagyobb arányban - írja a napi.hu. A számok alapján Vas megyében voltak a legtöbben kíváncsiak a laktózérzékenységgel kapcsolatos információkra, míg a gluténérzékenység iránt leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érdeklődött.

Budapesten a fejfájásra keresnek rá leginkábbTermészetesen a fejfájás is ott van a gyakori keresések között: a Google Trends szerint 2017-ben Fejér megye lakóinak fájt legjobban a feje, a városok közül pedig Debrecen és Budapest végzett az élen. A vérnyomással kapcsolatban Győr netezett a legtöbbet, a cukorbetegségre pedig Nógrád megyéből kerestek rá a leggyakrabban.

Nem szabadna az internetre hagyatkozniFontos szem előtt tartani, hogy a net soha nem helyettesítheti az orvosi diagnózist. Az elmúlt évtizedekben nőtt az egészségtudatosság: a Gfk adatai szerint egyre többen figyelnek oda legalább alkalmanként az ideális testsúly megtartására, a táplálkozási szokásokban pedig megjelent a "többször keveset" elv. Ennek mentén a napi étkezések száma átlagosan háromról négyre nőtt 1989 és 2016 között.

Kommentek:

Top 0