• Külföld
Faktor

Lánya jelentette be a tragikus hírt: elhunyt a legendás filmes, író

95 éves korában, tüdőgyulladásban elhunyt Stan Lee szerkesztő és író, a Marvel Comics egyik fő alkotója, nyugalmazott elnöke.

Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregény alkotója a lánya tájékoztatása szerint hétfőn hunyt el Los Angelesben tüdőgyulladásban.

A TMZ szerint Lee-t mentő szállította a Cedars-Sinai Medical Centerbe Hollywood Hills-i otthonából, ahol hétfő este lett rosszul. A kórházban már nem tudták megmenteni az életét. Az elmúlt években Lee több betegségtől is szenvedett. Lee számtalan ikonikus, sőt legendás képregény és rajzfilm alkotójaként vált világhírűvé. 1961-ben, Jack Kirby-vel az oldalán ő alkotta meg a Fantasztikus Négyes első vázlatait, később az ő nevéhez fűződtek a Pókember, az X-Men, a Vasember, a Hulk, a Fekete Párduc és a Bosszúállók csoport figurái és látványvilága is.

Stan Lee 1922-ben született Manhattanben, romániai zsidó szülők fiaként. 1939-ben lett a Timely Comics munkatársa, ebből lett aztán a 60-as évekre a Marvel. Lee ideje is ekkor jött el, az 50-es években ugyanis a DC nagy újítása, az Igazság Ligája sikere után a Mervelnél Lee-t bízták meg azzal, hogy alkosson egy, az Igazság Ligájához hasonló szuperhőscsapatot. Lee újítása abban állt, hogy a korábban tökéletesre festett szuperhősöket emberibbekké tette, akik hibáznak, vívódnak, változnak és legfőképpen fejlődnek a kalandjaik során.

Pályafutása során 75 országban, 25 nyelven, több mint kétmillió példányban jelentek meg képregényei. Képregényfiguráival 24 animációs tévésorozatban és számos játékfilmben is találkozhattak a nézők.

Kommentek:

Top 0