• Kultúra
Kovács Noémi
Kovács Noémi

Stallone végre megkapta a Golden Globe-díjat

Hatalmas tapsot kapott Sylvester Stallone, amikor megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat. Megjegyezte, hálás "legjobb képzeletbeli barátjának", Rocky Balboának - akit a filmben alakított - a díjért.

Sylvester Stallone a Golden Globe-díjjal, fotó: Europress/John Kopaloff/Getty Images

Sylvester Stallone a Golden Globe-díjjal, fotó: Europress/John Kopaloff/Getty Images

Mindenki állva tapsolt, amikor a Golden Globe-díjátadó színpadára hívták az akciófilmek legendás hősét, Sylvester Stallonet. A világsztár Creed- Apolló fia című filmben nyújtott alakításáért kapta meg a díjat Legutóbb 39 évvel ezelőtt jelölték a díjra, de akkor nem kapta meg. Hosszú, nagyon sikeres karrier van mögötte.

Manhattanből HollywoodbaSylvester Gardenzio Stallone 1946. július 6-án született New York Manhattan városrészében. Az amerikai világsztár színészként, filmrendezőként, forgatókönyvíróként és festőként is kipróbálta magát, de akciófilmjeivel aratta a legnagyobb sikereket. Nők millióinak bálványává vált. Háromszor nősült, legutóbb 1997-ben, Jennifer Flavint vette el feleségül. Öt gyermek édesapja.

A hetvenes években számos meghallgatáson vett részt, amelyen vagy elutasították, ahogy a Keresztapa című film szereplőválogatásán, vagy csak statisztaszerepet osztottak rá, mint Woody Allen, aki a Banánköztársaság című Vígjátékába kérte fel bűnözőnek.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Rocky Balboa, fotó: Wikipédia

  Rocky Balboa, fotó: Wikipédia

  A RockyAz 1976-ban forgatott Rocky című film történetét viszont maga Stallone találta ki, miután megnézte azt a bokszmeccset, amiben az „igazi Rocky”, Chuck Wepner egyszerűen kiütötte a világ legjobbjának számító Muhammad Alit. Három nap alatt megírta a film forgatókönyvét és elgondolkozott azon, ki játssza a főszerepét. Végül úgy döntött nem bízza Burt Reynoldsra, ő maga bújik Rocky bőrébe. (A filmek: Rocky (1976), Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990), Rocky Balboa (2006), Creed (2015))

  Ez a film, ha Oscar-díjat nem is, hatalmas sikert hozott neki a közönség és a kritikusok körében és még valamit: világhírnevet. Charlie Chaplin és Orson Welles után egyébként ő a harmadik, akit a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv kategóriában egyszerre jelöltek. A bevételi rekordot döntő, 10 Oscar-díjra jelölt film végül három szobrot nyert meg: a legjobb film, legjobb rendező, legjobb vágás kategóriában találták elsőnek.

  Megszületett John J. Rambo, a vietnámi hősA Rocky III, IV,  az Ö.K.Ö.L. című film és más, Stallone pályája szempontjából kevésbé jelentős filmek után a nyolcvanas években megszületett második nagy világsikere. John. J. Rambo történetét is Stallonne írta. Először 1982-ben tűnt fel a filmvásznon a vietnámi veterán, majd 1985-ben és 1988-ban is a többi között Andrew G. Vajna producernek köszönhetőnek.

  A kritikusok az első filmben ismét dícsérték Stallone alakítását, különösen az tetszett nekik, ahogy a karakter emberi mivoltát hangsúlyozta, amely szerintük az eredeti regényből és a későbbi filmekből is hiányzik. Anyagi szempontból egyébként a Rambo-sorozat összes része óriási bevételt hozott.

  John J. Rambo, fotó: Wikipédia

  John J. Rambo, fotó: Wikipédia

  A vígjátékok nem jöttek beA kilencvenes évek eleje nem kezdődött jól Sylvester számára. A Rocky V. nem volt népszerű, de az Oscar (1991) és az Állj, vagy lő a mamám cím vígjátékok sem tetszettek a kritikusoknak, és az amerikai közönségnek sem, emiatt elmaradtak a bevételek. Így Sylvester visszatért az akciófilmekhez. A Cliffhanger – Függő játszma, a Pusztító, a Specialista már egyértelmű sikert hozott. 2003 után pedig Rocky Balboa és John Rambo is visszatért és mindketten beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

  Stallone a rendezőA 2010-es években már a Feláldozhatók (The Expendables) című sorozattal aratott sikert, amelyben más, híres akcióhősökkel szerepelt együtt, mint Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Mickey Rourke, Dolph Lundgren, Jet Li, Jean-Claude Van Damme és Chuck Norris. A sztárpardét felvonultató sorozatot íróként és rendezőként is jegyzi. De nem ez volt az első film, amelyet rendezett. 1978-ban az Édenkert a sikátorban c. film után ő rendezte az Életben maradni címűt, a Rocky második, harmadik, negyedik részét, a hatodik részt és a Rambó negyedik részét is.  

  Könyvet ír, fest és étterme is vanA filmezés mellett 2005 augusztusában jelent meg első könyve, a Sly Moves, amelyben edzésterveket kínál és táplálkozási tanácsokat ad azoknak, akik szeretnék fejleszteni az izmaikat. Emellett étteremhálózatot alapított Bruce Willis-szel és Arnold Schwarzeneggerrel. A Planet Hollywood egyik éttermét a budapesti Váci utcában nyitották meg. 2013-ban pedig önarcképeiből nyílt kiállítás Szentpétervárott.

  Megköszönte képzeletbeli barátjának

  A 69 éves Sly meghatódva lépett a mikrofon mögé a 73-ik Golden Globe díjátadón. Azt mondta, 39 évvel ezelőtt már járt itt, bár kicsit más körülmények között, de úgy emlékezett rá, az is nagyon szép volt. Miután mindenkinek megköszönte, akinek ilyenkor szokás, barátjáról is megemlékezett a rangos szobrocskával a kezében: „Szeretném megköszönni képzeletbeli barátomnak, Rocky Balboának, hogy a legjobb barátom volt.”

  Top 16