• Külföld

Spanyol választás: kevesebben szavaztak, mint négy éve

Spanyolországban vasárnap 14 óráig a szavazók 36,9 százaléka ment el voksolni. A miniszterelnök-jelöltek mindegyike leadta szavazatát délután kettőig, a szavazóhelyiségek előtt pedig választásra buzdították az embereket.

Carmen Martínez Castro, a belügyminisztérium kommunikációért felelős államtitkára madridi sajtótájékoztatóján közölte, hogy négy évvel ezelőtt délután 2 óráig 37,88 százalékos volt a részvétel, most viszont kevesebben, a szavazók 36,9 százaléka adta le voksát addig.

A legtöbben a délkelet-spanyolországi valenciai autonóm közösségben – 43,27 százalék – a legkevesebben – 33,42 százalék – pedig az északnyugat-spanyolországi Galíciában szavaztak. A szavazóhelyiségek 20 óráig tartanak nyitva. – írja az MTI.

Fotó: Europress - AFP/Pedro Armestre

Fotó: Europress - AFP/Pedro Armestre

A választások előtti utolsó közvélemény-kutatások 79 százalékos részvételi arányt jósoltak. Erre utoljára 1982-ben volt példa, akkor a jogosultak 79,9 százaléka ment el szavazni. Négy éve 68,91 százalékos volt a részvétel.

A miniszterelnök-jelöltek délután kettőig leadták voksukat, majd rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak. Mindannyian a választáson való részvételre buzdították az embereket, hiszen bármelyik párt nyerhet. A győztesnek pedig mindenképpen koalícióra kell lépnie, hogy az országot stabilan kormányozhassa.

Mariano Rajoy, a leköszönő konzervatív kormány vezetője feleségével együtt szavazott egy madridi iskolában. Ott azt mondta, hogy csak a szavazók miatt érdemes várni a választás napját, és mindenki azt szeretné, ha minél többen elmennének, mert nagyon fontos döntésről van szó.

Pedro Sánchez, a szocialista párt listavezetője Madrid agglomerációjában, Pozuelo de Alarcón településen szavazott, szintén a feleségével. Ő azt mondta, hogy a jövő nincs előre megírva, most írják a szavazatokkal.

Albert Rivera, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű középpárt vezetője a Barcelona melletti L'Hospitalet de Llobregat településen adta le voksát. Rivera azt mondta, hogy az eredménytől függetlenül az éjjel Spanyolország meg fog változni.

Pablo Iglesias, a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) főtitkára pedig Madrid Vallecas nevű kerületében szavazott. Történelminek nevezte a választás napját, mert ma az emberek leckét adnak demokráciából, Spanyolország pedig egy második átmenetet él át – utalt ezzel a Franco-diktatúra utáni demokratikus átmenetre.

Top 0