• Élet
Faktor

Ön szerint igaz a mondás: sörre bor, bármikor? Itt az igazság

A kutatók is kíváncsiak voltak a válaszra.

A "sörre bor: bármikor, borra sör: meggyötör" mondást a legtöbben már hallottuk, most azonban kiderült, hogy van-e valóságalapja. A brit Cambridge-i és a német Witten Herdecke Egyetem kutatói, és arra jutottak, hogy puszta mítoszról van szó – írja a Sky News.

A kutatók kilencven, 19 és 40 év közötti résztvevővel tesztelték a hagyományos mondást, csak úgy fogalmaztak, hogy a "a sör- és borfogyasztás kombinációjának és sorrendjének hatása a másnaposság intenzitására" az, ami érdekli őket.

A résztvevőket három csoportra osztották. Az első csoport fejenként két és fél korsó sörre ivott négy pohár fehérbort. A második ugyanezt itta, csak fordított sorrendben. A harmadik vagy csak sört, vagy csak bort ivott.

Minden résztvevőt orvosi felügyelet alatt tartottak, és másnap rendszeres időközönként kikérdezték őket. Értékelték az állapotukat többek között aszerint, hogy mennyire szomjasak, fáradtak, fáj-e a fejük, a gyomruk, szédülnek-e, van-e hányingerük, csökkent-e az étvágyuk, illetve gyorsult-e a szívverésük. Egy héttel később megismételték a tesztet, de az első és a második csoport tagjainál megcserélték az italok sorrendjét.

A kísérlet arra jutott, hogy mindegy, milyen sorrendben iszunk, ha túl sokat fogyasztunk, ugyanúgy másnaposak leszünk. Az eredményeiket az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban tették közzé.

Kommentek:

Top 0