• Belföld
Faktor

Semmi baj, a hatóságnak is ízlik a sör

Legalábbis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársainak, akik a búzasöröket vizsgálták. 18 terméket ellenőriztek a hatóság munkatársai, többek között laboratóriumban vizsgálták, hogy élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból megfelelőek-e, de nem álltak ellen, meg is kóstolták. A heteken át tartó teszten egyetlen terméknél sem találtak hiányosságot a szakemberek.

Összesen 18 búzasört vizsgáltak, 9 üvegeset és 9 dobozosat. Magyar, német, belga, holland, osztrák és francia előállítású termék egyaránt szerepelt a hatóság „itallapján”.

18 közül eggyel se volt baj. A kép csak illusztráció.

18 közül eggyel se volt baj. A kép csak illusztráció.

A Nébih laboratóriumaiban ellenőrizték a termékek élelmiszerbiztonsági szempontból fontos paramétereit is. Megvizsgálták a toxin- és nehézfémtartalmat, illetve növényvédőszer-maradék, köztük a glifozát tartalmat is. Valamennyi vizsgálat megnyugtató eredményt hozott, a mért értékek minden esetben a megengedett határérték alatt voltak.

A glifozát világszerte elterjedt gyomirtószer a gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények termesztése során, vízi és szárazföldi termesztésben. A GMO-k terjedésével a glifozát felhasználás radikálisan megnőtt az elmúlt években, főleg a génmódosított glifozátrezisztens kukorica miatt. A glifozát irritációt okoz szemben, bőrön, ha lenyeljük, akkor a felső emésztőszervekben, ha pedig belélegezzük akkor a tüdőben, légutakban, és köhögést, tüsszögést vált ki. Károsíthatja a magzatokat, és a hormonrendszert is.

A búzasörök a minőség hatósági próbáján is átmentek. Az alkohol-, a CO2-, az energia-, az eredeti és valódi extrakttartalom, valamint a szín meghatározása során sem találtak kifogásolnivalót a szakemberek.

Az extrakttartalom elpárologtatás után a mustból, borból vagy sörből visszamaradó szárazanyag mennyisége.

A kedveltségi vizsgálaton laikusok és szakértők együttesen kóstolták a termékeket. A 18 búzasör között előfordult világos szűrt-szűretlen, vörös, félbarna, barna, valamint egy biosör is. Az italok alkoholtartalma pedig 4,5-7% között mozgott. A tesztelés alkalmával a megjelenést, az illatot, az ízt és az összbenyomást pontozták.

A kóstolók kedvence a Hoegaarden minőségi világos belga fehér búzasör lett. A második helyen azonos pontszámmal a hazai előállítású, szűretlen vörös Alakor Biosör és a Paulaner Hefe-weissbier német világos szűretlen búzasör végzett. Harmadikként a Chimay belga minőségi félbarna búzasör zárt.

Kommentek:

Top 0