• Pénz
Faktor

Legyőztük Ausztriát

A magyarországi italgyártás lekörözte az osztrákot az elmúlt három évben. A foci Eb mindkét országban felpörgeti az élelmiszeripart és ezen belül az italgyártást is. Itthon kb. 2,5 százalékos lehet a sörpiac növekedése, míg Ausztriában az idén nem csökken tovább a sörfogyasztás.

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazata. A termékgyártás területén a második legnagyobb munkaadó és egyben a harmadik legnagyobb termelő.  Ez az iparág állítja elő az ország teljes ipari termelésének több mint 10 százalékát.  Az élelmiszerexportból származó bevétel nagy szerepet játszik abban, hogy Magyarország külkereskedelmi mérlege összességében pozitív.

A magyar válogatott 44 éve nem játszott Európa-bajnokságon, és a csapat franciaországi szereplése nem csak a szurkolóknak öröm, hanem a magyar gazdaságra is jótékony hatással lesz.

– mondta Vanek Balázs, az cég országigazgatója. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben az export lett az éves összesítésben a szektor fő motorja. A belföldi értékesítés mindössze 4,8 százalékkal nőtt, az export pedig több, mint 10 százalékkal. Az összes kivitel 90 százaléka az Európai Unió országaiba megy.

Idén várhatóan tovább nő Magyarországon az élelmiszerek forgalma. Az élelmiszeripari cégek számára a legnagyobb kihívást a lakossági fogyasztást visszafogó, magas adóterhek jelentik. Ezzel szemben tavaly az osztrák élelmiszertermelés teljesítménye meglehetősen szerény maradt, mivel az export csak kis mértékben nőtt, a belföldi keresletre pedig a rossz fogyasztói hangulat nyomta rá a bélyegét. 2016-ra már ott is kedvezőbb eredmények várhatók és ebben szerepe lesz a foci Eb-nek is.

Az ausztriai italgyártás nagyobb ütemben bővült, mint az élelmiszeripar egészének átlaga.  Ennek két fő oka az volt, hogy nőtt az energia- és szénsavas italok exportja, és hogy az osztrák bortermelők az exportpiacokon profitálni tudtak a jobb minőségnek köszönhetően elért magasabb eladási árból.  Az ausztriai sörfogyasztás tavaly 1 százalékkal csökkent, párhuzamosan az egészséges életmód népszerűbbé válásával.  Az osztrák fogyasztói szokások megváltoztak az elmúlt években. Az emberek kevesebb, de minőségibb sört isznak.

Egymást érik a sörfesztiválok is.

Egymást érik a sörfesztiválok is.

Magyarországon az ital-nagykereskedelmi piac erősen koncentrált, a forgalom 90 százalékát 19 nagykereskedő bonyolítja.

A szeszesital-nagykereskedők sorsát szorosan figyelemmel kísérjük, mivel a felröppent hírek szerint a kormány a jövőben e szegmens centralizálására készül.

– mondta az Atradius szakembere.  A magyar sörfogyasztásra is jellemző a prémium és szuper prémium márkák előre törése, míg a középkategóriás sörök hátrébb szorultak tavaly.  A magyar sörpiac 2015-ös növekedése ellenére az értékesítés még nem érte el a 3 évvel ezelőtti szintet.

Van súlyos gond isA magyar élelmiszeripar a fizetési szokások szempontjából egyértelműen az osztrák mögé szorul.  Magyarországon a számla kiállításától a fizetésig átlagosan 60 nap telik el.  A késedelmes fizetések, a nemfizetések és a fizetésképtelenségek száma az elmúlt hat hónap során állandó volt, és ez az elemzés szerint nem változik a következő hónapokban sem.  Ugyanakkor az élelmiszeripari fizetésképtelenségi ráta tavaly 3,5 százalék volt, míg a gazdaság egészének átlaga 2,7 százalék körül alakult.  Emellett az elmúlt két évben több élelmiszer-nagykereskedő ment csődbe, mint korábban. Az osztrák élelmiszeriparban az elmúlt két évben a fizetési fegyelem megfelelő volt.  A késedelmes vagy nemfizetések száma alacsony, és ez így is marad.  Az osztrák élelmiszeriparban viszonylag ritkán fordul elő fizetésképtelenség. 

Top 0