• Külföld

Sokkal veszélyesebb lehet a Zika-vírus, mint az Ebola

Egyelőre megállíthatatlanul terjed tovább az egyiptomi csípőszúnyogok (Aedes aegypti) útján a Zika-vírus. A trópusi övezetekben sorra születnek a mikrokefáliával, azaz kisfejűséggel diagnosztizált gyerekek, miközben még mindig nincs remény egy ellenszer gyors előállítására. Német tudósoknak köszönhetően viszont valószínűleg gyorsabban fel lehet ismerni a betegséget.

Fotó: Europress / Mario Tama - Getty Images

Fotó: Europress / Mario Tama - Getty Images

Kolumbia: kíméletlenül terjed a fertőzésKolumbiában egy hét alatt megduplázódott a Zika-vírussal fertőzött terhes nők száma. Ez azt jelenti, hogy a több, mint húszezer fertőzött kolumbiai közül jelenleg közel kétezren terhes nők – írja a CNN.

Ugyan a tudományos megerősítés még mindig hiányzik, de nagy valószínűséggel a Zika-vírus a terhes nők esetében a magzatot veszélyezteti: a mikrokefália miatt a gyerekek agya nem fejlődik ki megfelelően, ezért szokatlanul kicsi fejjel születnek, és életveszélyes szövődmények alakulhatnak ki. A kóros kisfejűséget azonban a herpesz, a rubeola vagy a szifilisz is kiválthatja. Alapesetben a Zika-vírus tünetei enyhék, jelentkezhet hőemelkedés, ízületi fájdalom, fejfájás, kiütés vagy kötőhártya-gyulladás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a vírus robbanásszerűen terjed – év végéig akár a négymilliót is elérheti a fertőzöttek száma. A kolumbiai egészségügyi hatóságok várakozása szerint az országban 2016-ra félmillió fölé emelkedik a Zika-vírusban megbetegedettek száma. Emellett megnövekedett a Guillain-Barre szindrómás betegek száma is – a ritka rendellenesség időszakos paralízist okozhat, és több vélemény szerint szintén köze van a Zika-vírushoz.

A WHO hétfőn tartja Genfben a Zika miatt létrehozott sürgősségi csoport első ülését – ezen határozhatnak arról is, hogy globális veszéllyé nyilvánítsák a járványt. A Zika-vírus Brazíliában érte el a legtöbb megbetegedést másfél millió fertőzéssel, ezt követi Kolumbia, de több, mint húsz további országban is kimutatták már a vírust – köztük nem egy európaiban is. Magyarországon nem jelent közvetlen fenyegetést a Zika, mivel az egyiptomi csípőszúnyogoknak egyelőre túl hideg a magyar átlaghőmérséklet, de ha a magyarok olyan országokba utaznak, ahol jelenleg kimutatható a vírus, akkor magyar megbetegedésekkel is lehet számolni – járvánnyal azonban belföldön nem.

Több latin-amerikai országban is azt tanácsolták a nőknek, hogy egyelőre még ne essenek teherbe. A hatóságok tömeges füstöléssel küzdenek a szúnyogok ellen, Brazília már a hadseregét is bevetette.

Fotó: Europress / Mario Tama - Getty Images

Fotó: Europress / Mario Tama - Getty Images

Rosszabb, mint az EbolaSzakértők szerint a Zika-vírus nagyobb fenyegetést jelenthet a globális egészségügyre, mint az ezt megelőző, pusztító járvány: az Ebola. A még szórványosan új betegekkel jelentkező járványba Afrikában több, mint tizenegyezer ember halt bele – írja a Guardian.

A Zika több szempontból is rosszabb, mint a 2014-2015-ös Ebola-járvány volt. A legtöbb fertőzött ugyanis szinte tünetmentes. Ez egy csendesen, észrevétlenül terjedő fertőzés a kifejezetten veszélyeztetett egyének – a terhes nők – körében, amelynek csak a későbbiekben lesz szörnyű következménye a születő gyerekeiken

- mondta Jeremy Farrar, a Wellcome Trust igazgatója.

Jelenleg nincs védőszer a Zika-vírussal szemben, míg az Ebola esetében az oltóanyagot már többször is tesztelték.

A fő probléma a Zika oltóanyagával az, hogy terhes nőkön kéne tesztelni – ez pedig egyenlő lenne egy gyakorlati és egy etikai rémálommal

- mondta Mike Turner, a Wellcome Trust fertőzésügyi és immunobiológiai osztályának vezetője.

A vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyogok csak az utóbbi évtizedekben szaporodtak el jelentős számban – a városi körülményeket szeretik, főleg a trópusi és mediterrán övben élnek meg. A globális felmelegedéssel azonban kiszélesedhet az élőhelyük is. Arról, hogy az összes szúnyogfajta kiirtásával milyen eredményeket lehetne elérni a járványok terén, itt írt bővebben a Faktor.

Mivel a Zika-fertőzések 80%-ában a betegség tünetmentes, nagyon nehéz kimutatni a megbetegedést. A német kutatók azonban áttörést érhettek el a kérdésben.

Fotó: Europress / Victor Moriyama - Getty Images

Fotó: Europress / Victor Moriyama - Getty Images

Kimutathatóvá válik a fertőzésEddig csak akkor lehetett felismerni a betegséget, ha a vírus tünetei jellegzetes módon jelentek meg. A német kutatók viszont teszteltek egy olyan módszert, amelynek köszönhetően még tünetmentes esetben is ki lehet mutatni az emberi szervezetben a vírust – írja az RT.

A német biotechnológiai vállalat, a Genekam technológiája nemcsak a vírus jelenlétét mutatja ki a vérmintában, hanem a fertőzött sejtek mennyiségét is. Ez pedig azt jelenti, hogy azonnal megállapíthatóvá válik, hogy az illető hordozója-e a vírusnak – eddig ugyanis csak minden ötödik esetben sikerült viszonylag gyorsan kimutatni a betegséget. Ugyan azt még nem erősítették meg, hogy a vírus terjedhet-e emberről emberre, de egy esetben már előfordult, hogy a Zika szexuális úton fertőzött meg egy másik embert.

A teszt során a kutatók olyan vegyi anyagokat használnak a vírus kimutatásához, amely csak a Zika jelenlétére reagál. Azokra a betegségekre, amelyeket szintén szúnyog terjeszt – ilyen a Dengue- vagy a sárgaláz, illetve a malária – az anyag nem lép működésbe, a teszt nem mutatja ki a vírust. A technológia azonban korlátozott – csak speciális laboratóriumokban és orvosi létesítményekben lehet alkalmazni, ahol a legmagasabb szintű felszereltség áll a képzett személyzet rendelkezésére. De maga a teszt viszonylag olcsó: öt euróba kerül.

A tesztrendszer már úton van Brazíliába, ahol a hatóságok a vészhelyzet miatt kivételt tettek az amúgy hosszas engedélyezési procedúra alól.

Top 0