• Külföld

Nem csak három bomba volt, többen is meghalhattak volna

Három bomba is robbant reggel Brüsszelben. Kettő a repülőtéren, a harmadik a metróban. A belga hatóságok szerint több fel nem robbant bombát is találtak a közelben, valószínűleg ezeket is föl akarták a támadók robbantani. Ha ez megtörténik, több száz ember halhatott volna meg, igaz az áldozatok száma a helyi lapok szerint már így is 21.

A támadás sarkalatos pontja a bomba bejuttatása és elhelyezése. Már csak azért is, mert Brüsszelben és a világ nagy városaiban magas szintű készültség van a terrorfenyegetés miatt. A repülőtereken ez fokozottan igaz - ezt mondja az általunk megkérdezett tűzszerész. Vörös Mihály szerint az előbbiek miatt egy hasonló támadás komoly előkészületet és felkészültséget igényel, egészen pontosan az, hogy bombát oda vigyék, ahol robbantani szeretnének.

Szerinte egy kisebb bombát, akár egy üdítős flakonban is el lehet rejteni. Ilyenkor – teszi hozzá -, az a legfontosabb, hogy a támadó ne keltsen feltűnést. A bomba tömege attól, függ, hogy mekkora pusztítást akarnak végrehajtani, de akár 300-400 gramm robbanóanyaggal is nagy pusztítást lehet okozni. A bomba hatását ilyenkor sokszor repeszekkel vagy szögekkel fokozzák. Azok ugyanis a detonációt követően szétrepülnek és súlyos sérülést vagy akár halált is okozhatnak.

Vörös Mihály azt is mondja megnézte a felvételeket, amelyek felkerültek az internetre a támadások után. Szerinte ezek alapján nem egy nagyobb bomba robbanhatott a repülőtéren. A szakértő szerint a támadók tudatosan robbantottak reggel és a helyszínt is tudatosan választották – a repülőtéren a beszállópultnál robbant a bomba – ott akartak robbantani, ahol a legtöbben vannak.

A tűzszerész szerint valószínűleg nem házi készítésű bombát robbantottak, ipari vagy katonai anyaghoz juthattak hozzá.

A merénylet előkészítésében és végrehajtásában szerinte akár 10-15 ember is részt vehetett. Volt, aki megtervezte, aki elkészítette és aki felrobbantotta. Utóbbi maga sem élte túl a támadást, brüsszeli információk szerint öngyilkos merénylők hajtották végre a támadást a repülőtéren.

A belga hatóság több bombát is talált a helyszínen. A szakértő szerint, ha ezek is robbantak volna, akkor az áldozatok száma a sokszorosára, akár száz fölé is emelkedhetett volna. A bombák – amelyek végül nem robbantak fel – vagy távirányításúak, vagy időzítettek lehettek.

Ezek a bombák arra utalnak, hogy egy úgynevezett csatolt támadást terveztek a merénylők. Ez azt jelenti, hogy egy esemény – adott esetben egy robbantás- után az emberek menekülni kezdenek, a fő támadás pedig pont ekkor következik be. Ilyenkor sokszor a helyszínre érkező mentőalakulatok jelentik a célpontot.

Top 0