• Külföld

Sokfelől dől a pénz az Iszlám Államhoz

Autók, fegyverek, fizetések, propagandavideók és a nemzetközi utazások költségei – nem olcsó fenntartani egy terrorszervezetet, mégis úgy tűnik, hogy az Iszlám Állam egyre biztosabb gazdasági háttérrel bír. De vajon honnan van minderre pénzük? A kérdésre adott válasz azt is megvilágítja, miért olyan nehéz fellépni ellene.

Az Iszlám Állam finanszírozása nagyban különbözik a többi terrorcsoportétól, amelyek általában gazdag támogatóktól kapják a bevételük nagy részét. A nyugati és főleg az amerikai nemzetbiztonsági szolgálatok a szeptember 11-ei terrortámadások után arra álltak rá, hogy lenyomozzák, majd megszakítsák a terrorszervezetekhez áramló pénz útját. Most azonban ez a módszer nem működik, mert egy teljesen más logika mentén felépített csoporttal állnak szemben. Az Iszlám Állam ideológiája, retorikája és hosszú távú céljai ugyan hasonlítanak a szövetségesből riválissá váló al-Kaidáéhoz (erről itt írtunk korábban), de a finanszírozása összehasonlíthatatlanul sokrétűbb és biztosabb lábakon áll.

Kép forrása: AFP PHOTO / YOUTUBE / ARBEEN UNIFIED PRESS OFFICE

Kép forrása: AFP PHOTO / YOUTUBE / ARBEEN UNIFIED PRESS OFFICE

Ezért is írja a Foreign Affairs, hogy nem szabad a régi terrorelhárítási reflexekkel közelíteni hozzá, mert tulajdonképpen nem is egy terrorszervezetről, inkább egy államszerű képződményről van szó, amely előszeretettel használ terrorakciókat is a céljai eléréséhez. Az Iszlám Államnak csaknem 30 ezer harcosa van, akikkel akár reguláris hadviselésre is képes, saját igazságszolgáltatást tart fent, közben akkora területet irányít, mint Nagy-Britannia, és nem szorul rá külső finanszírozókra, mert számos helyről származik az utóbbi években hihetetlenül növekvő bevétele. Jól érzékelteti ezt a növekedést, hogy míg 2009-ben havi egymillió dollár, addig 2014-ben már naponta 3 millió dollár áramlott be hozzá. Összeszedtük, hányféle irányból dől a pénz hozzájuk.

1. OlajbevételAz Iszlám Állam bevételének legnagyobb részét sokáig az olajbevétel adta. 2014 során a terroristahadsereg olajban gazdag területeket foglalt el Szíriából és Irakból, és az olajat a bojkottok ellenére is tudta értékesíteni a feketepiacon. A vezérkar a modern kommunikációs platformokat is használja az illegális kereskedelem szervezésére, amely zökkenőmentesen virágzik a zavaros és folyton változó határterületeken.

Rainer Herman magyarul is megjelent könyve szerint az Iszlám Állam mintegy napi 70 ezer hordó olajat csempészett át a szomszédos országokba, ami több, mint egymillió dolláros bevételt jelentett. A Boston Globe úgy tudja, hogy még az Aszad-féle szíriai rezsimnek is rendszeresen szállítottak, amellyel egyébként máig harcban állnak.

Kép forrása: STR/AFP

Kép forrása: STR/AFP

Az Iszlám Állam olajbevétele állítólag jelentősen visszaesett, mióta az USA és szövetségesei bombázni kezdték a területén lévő olajkutakat, és egy kongresszusi jelentés szerint csaknem a felét meg is semmisítették. Bár a Bloomberg a napokban épp arról írt, hogy az amerikai vezetés jelentősen túlbecsülte az olajkutak ellen végbevitt légicsapások eredményességét.

A mérnökök és a szakemberek hiánya mindenesetre komoly problémát jelent az Iszlám Államnak, hiszen a karbantartást és üzemeltetést végző emberek nagy része elmenekült, vagy meghalt. Nem véletlen, hogy a szervezet folyamatosan próbál szakembereket toborozni a világ minden részéről. Az olaj mellett egyébként más nyersanyagokkal is kereskedik a szervezet. A kén és foszfáteladásból származó bevételét évi 300 millió dollárra becsüli egy elemzés.

2. AdóztatásAz Iszlám Állam államszerű működésének egyik fő eleme az adóztatási rendszer. Már korábban is dollármilliókat szedett be különféle védelmi pénzekből és útvámokból, de a kalifátus kikiáltása után saját adóügyi adminisztrációt vezetett be. Adót vetettek ki a vízre, az áramra, az eladott javakra, a fizetésekre és az utakon közlekedő teherautók után is mindenkinek fizetni kell. A Thomson Reuters elemzése szerint mindebből akár évi 360 millió dollár is befolyhat a szervezethez.

A helyiek beszámolóiból egy kettős rendszer képe rajzolódik ki: az Iszlám Állam egy sor szolgáltatást biztosít ingyen a harcosai számára, míg a többieket keményen megadóztatják, akár alkalmi sarcokkal is.

3. Régiségek eladásaAz Iszlám Állam ugyan rendszeresen sokkolja a világot felbecsülhetetlen régészeti emlékek elpusztításával, ám korántsem semmisítenek meg minden régiséget, ami a kezükbe kerül. A műtárgyak nagy részét egyszerűen eladják a nemzetközi feketepiacon, ráadásul nem is kis tételben. Egy washingtoni kormányzati tanácsadó egy évvel ezelőtti becslése szerint ez volt a szervezet második legnagyobb bevételi forrása, más elemzések inkább évi 100 millió dollárra teszik a terroristák ebből származó bevételét.

4. Emberrablás, váltságdíjakA sok túszejtés nemcsak a nyugati közvéleményt sokkoló és megfélemlítő internetes propagandához járul hozzá, egyben nagyon jövedelmező iparág is az Iszlám Állam számára. Nem véletlen, hogy a szervezet egyik 2004-es kézikönyve részletes útmutatást ad arról, hogy kell végrehajtani egy emberrablást, majd az ezt követő tárgyalás lefolytatására is tesz javaslatokat.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ugyan elvből nem hajlandó fizetni terroristáknak (szerintük ez hosszú távon elveszi a kedvüket a túszejtéstől), de Franciaország tavaly áprilisban állítólag 18 millió dollárt fizetett négy francia állampolgár szabadon bocsátásáért. Az ENSZ becslése szerint 2014-ben akár 45 millió dollár is befolyhatott váltságdíjakból. A Washington Post azt írja, hogy a nyugatiak mellett helyieket is rendre túszul ejtenek, csak ez sokkal kisebb figyelmet kap a médiában.

Kép forrása: AFP PHOTO / HO / WELAYAT TARABLOS

Kép forrása: AFP PHOTO / HO / WELAYAT TARABLOS

5. Iraki bankok kifosztásaBecslések szerint az Iszlám Állam legalább 500 millió dollárnyi készpénzhez jutott hozzá 2014-ben, amikor kifosztotta a meghódított területen lévő iraki bankokat. Állítólag csak Moszul központi bankjából 429 millió dollárnak megfelelő dínárt zsákmányoltak. Ezt az akciót követően kezdték őket a világ leggazdagabb terrorszervezetének nevezni a sajtóban.

Moszulban ráadásul nemcsak készpénzt zsákmányoltak, hanem egyéb értékes tárgyakat is: a fegyvereken kívül több száz páncélozott katonai terepjáró, számos vállról indítható légvédelmi rakéta is a kezükre került, miután elmenekült az észak-iraki nagyvárosban állomásozó 30 ezer katona.

6. MezőgazdaságA saját terület fontos tényező, hiszen nemcsak olaj található az Iszlám Állam területén. A szervezet Irak és Szíria legtermékenyebb földjeit foglalta el, amelyen nagy mennyiségű gabona terem. Ha azzal számolunk, hogy a piaci ár feléért tudja csak mindezt eladni, akkor is évi 200 millió dollárra rúghat az éves bevétele az árpa és a búza értékesítéséből. Az is gyakran megesik, hogy a harcosok egyszerűen elveszik az ottani földművelők termésének egy részét. 

fotó: Europress - AHMAD AL-RUBAYE / AFP

fotó: Europress - AHMAD AL-RUBAYE / AFP

7. Gazdag támogatókBár az al-Kaidával ellentétben nem ez a fő bevételi forrásuk, természetesen az Iszlám Állam is rendelkezik egy széles nemzetközi támogatói körrel, ami pénzeli őket. Egyes becslések szerint két év alatt mintegy 40 millió dollár érkezett be hozzájuk külföldi – főleg szaúdi, kuvaiti, katari – és egyéb felajánlásokból. Ezeket a pénzmozgásokat nagy erőkkel próbálják a nyugati kormányok és titkosszolgálataik felderíteni és ellehetetleníteni.

Meg kell érteni a működésétAz Iszlám Állam egy új formáját jelenti a terrorszervezeteknek, és ehhez alkalmazkodnia kell a nyugati terrorelhárításnak is, akárcsak a hadvezetésnek (a katonai hadművelet nehézségeiről itt olvashatja korábbi cikkünket). Nem véletlen, hogy az USA kormányának egyik tanácsadója már egy februári jelentésében is azt hangsúlyozta: az Iszlám Államot nem lehet gyorsan felszámolni, csak jól felépített stratégiával, amelyet alapos elemzésnek és tervezésnek kell megelőznie. Az olajkutak bombázása és a külföldi pénzek elapasztása biztosan nem lesz elég a sikerhez. Ha tényleg meg akarják roppantani a szervezetet, pontosan meg kell érteni, miként épül fel és működik annak komplex gazdasági rendszere.

Top 0