• Belföld
Faktor

Ezeket a munkákat érdemes elvállalni, az országban itt lehet a legjobban keresni

Az országban és a különféle szakmákban is nagy a szórás a fizetések között.

Ágazati összevetésben a fővárosban a pénzügyi szolgáltatás mellett az információval és kommunikációval lehet a legtöbbet keresni.

Budapesten átlagosan havi nettó 402 ezer forintot vihettek haza a dolgozók tavaly a pénzügyi szolgáltatás területén, ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az egészségügyben nettó 87 ezer forintot – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tanulmányából. A fővárosban az átlagos havi nettó kereset 250 ezer forint volt a múlt év végén, míg Szabolcsban 137 ezer forint. Annak ellenére, hogy az országos átlag 197 ezer forintot tett ki, ezt Budapesten kívül csupán Győr-Moson-Sopron megyében érték el (204 ezer forint), amely után a Komárom-Esztergom megyeiek következtek nettó 194 ezer, illetve a Fejér megyeiek 190 ezer forinttal. A lista hátsó régiójában található Békés (146 ezer forint), Nógrád (151 ezer forint) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (153 ezer forint).

Megéri mérlegelni, hogy hol és mit vállalunk el.

Megéri mérlegelni, hogy hol és mit vállalunk el.

A szellemi foglalkozásúak aránya (61 százalék) és nettó átlagkeresete (304 ezer forint) is a fővárosban volt a legnagyobb, ők Békés megyében kerestek a legkevesebbet (191 ezer forint). A fizikai foglalkozásúak esetében a két nettó kereseti szélső értéket Győr-Moson-Sopron (172 ezer forint) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (104 ezer forint) képviselte.

Országosan 13 százalékkal emelkedtek a bruttó és az adókedvezmények nélkül számított nettó átlagkeresetek egyaránt. Az emelkedés térségenként 11 és 17 százalék között szóródott, a növekedés mértéke Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében volt a legkisebb, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig a legnagyobb.

Ágazati összevetésben a fővárosban a pénzügyi szolgáltatás mellett az információ és kommunikáció hozta a legtöbbet a konyhára, nettó 362 ezer forintot, valamint a tudományos és műszaki tevékenység 339 ezer forintot.

A vendéglátásban dolgozóknak ellenben átlagosan nettó 142 ezer, a mezőgazdaságiaknak pedig 126 ezer forinttal kellett beérniük Budapesten. Győr-Moson-Sopron megyében az információ-kommunikáció (256 ezer forint) vitte a prímet, a pénzügyi szolgáltatás (244 ezer) és az ipar (242 ezer) forint előtt. A vendéglátásban nettó 112 ezer, az egyéb szolgáltatásban pedig 134 ezer forint a havi átlagkereset.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az információ-kommunikáció területe 305 ezer forintos nettó összeggel körözte a többi ágazatot; a második az ipar (199 ezer), a harmadik az oktatás (188 ezer), a pénzügyi szolgáltatás csak a negyedik (179 ezer forint).

A KSH adatai szerint Nógrádban a közigazgatásban éri meg leginkább dolgozni (216 ezer), a 151 ezer forintos megyei átlagot csupán négy ágazat éri el: a második az oktatás (185 ezer), a harmadik az ipar (171 ezer), a negyedik pedig az információ és kommunikáció (154 ezer), a pénzügyi szolgáltatás a 16 terület közül a 10. helyen áll, 126 ezer forintos nettó havi átlagkeresettel, a sort pedig az adminisztratív szolgáltatásban dolgozók zárják (79 ezer forint). Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is az információ-kommunikáció ágazatban dolgozók vihetik a legtöbbet haza (208 ezer), majd a pénzügyi szférában munkálkodók (200 ezer forint), utánuk pedig az oktatásban dolgozók következnek (187 ezer forint). Az ország északkeleti szegletében az egészségügy mellett nem kifizetődő az adminisztratív szolgáltatásban (105 ezer) és a vendéglátásban sem dolgozni, ahol 108 ezer forint a havi nettó átlagkereset – írja a Világgazdaság.

Kommentek:

Top 0