• Kultúra

Sok magyar film jön ősszel a mozikba

Október 15-én mutatják be a LogIn című filmet, a Szőke kólát rendező Barnóczky Ákos rendezését. A film egy Veszedelmes viszonyok-feldolgozás, amely Choderlos de Laclos levélregényét a huszonegyedik századi internetes társkeresés világába helyezi át. A kerettörténet szerint egy újságíró (Árpa Attila) illeszti össze azokat a webkamerával felvett videóüzeneteket, amelyekből egy gyilkossági ügy és egy szerelmi négyszög bontakozik ki. A randioldalon egy férjét gyászoló asszony és egy lányát elveszítő apa szövetkezik, hogy kiderítsék, ki hajszolta a szeretteiket az öngyilkosságba, de a nyomozás váratlan fordulatokat vesz. A főszerepeket Gáspár Kata, Pál András, Tálos József és Parti Nóra játsszák.

Fotó: port.hu

Fotó: port.hu

Október 22-től látható Goda Krisztina legújabb filmje, a Veszettek. A rendező állandó alkotótársával, Divinyi Réka forgatókönyvíróval olyan drámát készített, amely súlyos témát dolgoz fel. A főhősöket, két nehéz sorban élő testvért egy karizmatikus férfi (Fenyő Iván) ráveszi, hogy csatlakozzanak egy rendvédelmi szervezethez, akik a városukban egyre jobban terjedő bűnözés ellen akarnak tenni. Miközben egy csapat fiatalból, akik a nyomasztó életkörülményeik közül próbálnak kitörni, valóságos hadsereg szerveződik, kiderül, hogy nem egyértelmű, ki a valódi bűnös, és ki az áldozat. A Czető Bernát László kisregényéből készült filmben a két testvért Klem Viktor és az első komolyabb moziszerepében most bemutatkozó ifj. Vidnyánszky Attila alakítja, de rajtuk kívül láthatjuk Törőcsik Franciskát, vagy Györgyi Annát, Gáspár Tibort és Molnár Piroskát is.

Szintén október utolsó napjaiban kerül a mozikba Hörcher Gábor magyar-német koprodukcióban forgatott dokumentumfilmje, a Drifter. Az amszterdami dokumentumfilm-fesztivál legjobb első filmnek járó díját már elnyerte a magyar-sváb-roma fiú, Ricsi története, aki elhatározza, hogy raliversenyző lesz. Autót épít magának, és a Bakony-vidéki mélyszegénység és a nehéz körülményei dacára igyekszik előteremteni a pénzt, hogy egy helyi ralin indulhasson. Az amatőr szereplőkkel 5 éven át forgatott filmet az Európai Filmakadémia beválasztotta az év 15 legjobb dokumentumfilmje közé, így esélyes arra, hogy decemberben akár a fődíjat is megkaphassa.

November 5-től játsszák a mozikban az Anyám és más futóbolondok a családból című négygenerációs történetet, amely az 1900-as évektől a 2000-esekig a 20. század minden fontos eseményét áttekinti, méghozzá egy olyan asszony életútján keresztül, aki 94 éves koráig 27-szer költözött a történelem viharossága miatt. Az alkotók szeretnének a megszokottnál játékosabb, ironikusabb módon közelíteni a történelem drámai eseményei felé is. A történetben sok az életrajzi elem. Ezeket magának a rendezőnek, Fekete Ibolyának az édesanyja ihlette, akit a filmben három színésznő alakít – közülük Ónodi Eszter egy 50 évet felölelő időszakban, 16-tól 66 éves koráig. Szintén fontos szerepet kap többek között Kerekes Viktória, Gáspár Tibor, Básti Juli és a kereken 100 éves lengyel színésznő, Danuta Szaflarska.

A mai budapesti éjszakai élet jellegzetes figuráit mutatja be Az éjszakám a nappalod, a Dési András György – Móray Gábor rendezőpáros filmje, akik több díjnyertes rövidfilm után most nagyjátékfilmmel, egy őrült vígjátékkal jelentkeznek. A premier november végén lesz. A szürreális hangulatú fekete komédia főhőse álmatlanságban szenved, és az ébren töltött éjszakákon jelképesen egyfajta alvilágba sodródik. Az álomszerű éjjelekkel aztán a rendezettebb nappalok is összemosódnak, míg végül eldől, hogy a főszereplő hogyan kerül ki ebből a beavatás-történetből. A főszerepet játszó Czukor Balázs partnerei Szamosi Zsófia, Anger Zsolt, Pálos Hanna és Scherer Péter. A film zenéjét a Zagar szerezte, a Mary Popkids-ből ismert Kamával közösen készített Sleepwalking című betétdalt pedig már korábban bemutatták. Az éjszakám a nappalod szomorú vonatkozása, hogy ebben a filmben nyújtja utolsó alakítását az áprilisban meghalt, Kossuth-díjas színésznő, Pap Vera.

Horváth Lili első játékfilmjének bemutatója lesz a decemberi magyar filmpremier a mozikban. A Szerdai gyerek az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon nemcsak a filmkritikusokból álló FEDEORA-zsűri díját kapta megosztva, hanem az East of the West szekció versenyprogramjának legjobb filmje lett. Az egész estés mozi előzménye a rendező Napszúrás című rövidfilmje: az ott megismert főhős, a még most is csak 19 éves egykori állami gondozott, Maja küzd 5 éves kisfia felügyeleti jogáért. A lány reménytelen helyzetéből egy mikrohitel-program jelenthet kiutat: a pénzből mosodát készül nyitni, de a pályázat közvetve talán más lehetőséget is kínál neki egy jobb életre. Horváth Lili Maja szerepét az amatőr Vecsei Kingára bízta, de a civilek mellett feltűnnek a filmben ismert színészek, mint Thúróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Nagy Ervin és Lukáts Andor is.

Az idei év decembere más szempontból is izgalmas lesz a magyar filmeseknek. December 10-én hirdetik ki ugyanis a 2016-os Golden Globe-jelölteket, és a díjra az utóbbi idők legnagyobb sikerű magyar filmjét, Nemes Jeles László cannes-i nagydíjas alkotását, a Saul fiát is esélyesnek tartják. A több rangos díjjal kitüntetett filmről már júniusban bejelentették, hogy Magyarországot az Oscar-díjért folyó versenyben is képviselni fogja. A Filmalap filmszakmai döntőbizottsága egyhangúan határozott úgy, hogy a Saul fiát indítja a legjobb külföldi film kategóriájának magyar jelöltjeként. Az Amerikai Filmakadémia már decemberben kihirdeti azt a kilences listát, amelyről később a kategória öt jelöltjét kiválasztják. De a nemzetközi sajtó alapján nem csak azért lehet izgulni, hogy a Saul fia ezen a listán szerepeljen: a kritikusok szerint ugyanis a magyar film akár a főbb kategóriákban is számíthat Oscarra.

A Saul fia a Magyar Nemzeti Filmalap több százmilliós támogatásából készült. A cannes-i nagydíj a rendszerváltás utáni magyar filmgyártás legnagyobb sikere. Ehhez fogható sikert utoljára a nyolcvanas években ért el magyar rendező, mégpedig -sorozatban- Szabó István. A Mephisto Oscar-díja mellett a Bizalom, a Redl ezredes és a Hanussen című filmjét is Oscarra jelölték, a Mephisto és a Redl ezredes pedig Cannes-ban is több, fontos díjat kapott. Ezeken kívül Jancsó Miklós velencei életműdíja vagy Mészáros Márta cannes-i nagydíja is a magyar film nagy sikere volt abban az időszakban. A Nemzeti Filmalap támogatásával egyébként az elmúlt hetekben kezdte forgatni új filmjét Mészáros Márta, és támogatják Szabó István legújabb filmtervét is. Ő Joe Eszterhas regényéből fog filmet készíteni.

Top 0