• Krimi
András Ferenc

Sok év börtön várhat a műlábú sztárfutóra

Mint ismert, Oscar Pistorius lelőtte barátnőjét 2013-ban, az ajtón keresztül négy lövést adott le barátnőjére. Úgy tűnt, hogy a tárgyalások nem tudják bizonyítani, hogy a műlábbal versenyző olimpikon szándékosan ölte meg barátnőjét, de később az ítéletet mégis súlyosbították. Pistorius fellebbezését elutasították, az áprilisi ítélethirdetésen akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat.

Fotó: Europress - Pool/Getty Images

Fotó: Europress - Pool/Getty Images

Oscar Pistorius 2013-ban, Valentin-napon négy lövéssel megölte barátnőjét, Reeva Steenkampot. A történteket megdöbbenve fogadta a világ, hiszen Pistorius paralimpiai aranyérmet nyert korábban, sőt ő lehetett az első atléta, aki az egészségesek között indulhatott úgy, hogy mindkét lába hiányzik térdtől lefelé. A 2012-es londoni játékokon 400 méteres síkfutásban, valamint a 4x400 méteres váltó tagjaként szerepelt.

Miután a bűncselekményre fény derült, Pistorius azzal védekezett, hogy nem tudta, hogy ki van az ajtó túloldalán, azt hitte, hogy egy betörő, ezért nyitott tüzet. Mivel a bíróság nem tudta először bizonyítani, hogy a futó igazat mond-e, ezért 5 évre ítélték el gondtalanságból elkövetett emberölés miatt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A tárgyalások 2014. márciusában kezdődtek, ahol a futó többször is rosszul lett, miközben hallgatta a patológus vallomását. Az ítéletet októberben hozták meg, de Pistorius rövid ideig volt börtönben, még ebben a hónapban házi őrizetbe helyezték. Ekkor azonban fordulat következett be az ügyben, 2015. decemberében az ítéletet megváltoztatta a bíróság, és a futót bűnösnek találtak előre megfontolt emberölés vádjában.

    Decemberben a Dél-Afrikai Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az alacsonyabb szintű bíróság nem alkalmazta helyesen a törvényeket, mert Pistoriusnak tudnia kellett, hogy tettének következménye halállal jár, különösen, hogy a sportoló képzést is kapott a fegyver használatához.

    Pistorius utolsó esélye az volt, hogy fellebbez az ítélet ellen a dél-afrikai Alkotmánybíróságon, de ma ezt a fellebbezést elutasították. Ez azt jelenti, hogy az áprilisi ítélethirdetéskor végleges és megmásíthatatlan döntés születik a gyilkossággal kapcsolatban, amely minimum 15 éves börtönt jelenthet, de itt is lehetnek enyhítő körülmények. Az ítélethirdetésig Pistorius-ügyvédei próbálnak enyhítést kérni, de valószínű, hogy az állam ragaszkodni fog a 15 évhez. A tárgyalás időpontja április 18-án lesz.

    Top 16