• Belföld
MZ/X

Sok család maradhat fűtés nélkül

Hétfőtől talajmenti fagyok lesznek, fűtésszerelőt találni pedig egyre nehezebb és drágább lesz.

Kevesen tartják számon, de minden évben szeptember 15-én indul a hivatalos fűtési szezon Magyarországon. A Pénzcentrum értesülései szerint azonban idén is rengeteg család hagyta az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését. 

Mihamarabb gondoskodnunk kell otthonunk fűtési rendszerének beüzemeltetéséről. Hiába hívják fel ugyanakkor a fogyasztók figyelmét évről-évre a szolgáltatók, sokan csak az első nagy őszi lehűlés időpontjában kapnak a fejükhöz, hogy ideje cselekedni. Így van ez az idei évben is, háztartások tömege hagyta az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését.

Iparági információink szerint már most jellemző, hogy csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel. Sőt, a roham miatt áremelkedésre számíthatnak a családok: kiszállási díjtól függően, 15-30 ezer forint között mozog egy általános ellenőrzés.

Az ellenőrzés viszont nagyon is ajánlott!

A fél éve nem használt tüzelőberendezésekben ugyanis meglazulhatnak a tömítések, az alkatrészek elmozdulhatnak, ezért az első fűtési nap előtt szakemberrel kell átvizsgáltatni. A gázkészülék lángőrét tilos kiiktatni, működését nem szabad műszakilag módosítani! Noha a radiátorok légtelenítését (ez is a hatékony működés feltétele) mi magunk is elvéhezhetjük, a hőtermelő-berendezések ellenőrzését csak gázszerelői igazolvánnyal rendelkező, szakképesített személy végezheti el!

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján, továbbá a gázigazolvány weboldalon megtalálhatók azok a regisztrált gázszerelők, akik jogosultak a felülvizsgálat, a karbantartás elvégzésére.

Mit vizsgálnak a szakemberek?

A magyar háztartások jó része gázkazános-radiátoros, ahol ajánlatos évente legalább egyszer átvizsgáltatni, karbantartatni a kazánunkat. A karbantartás során megtisztítják a készüléket, és műszeresen beállítják.

Kommentek:

Top 0