• Külföld
Faktor

Soha nem volt még ekkora orvossztrájk Angliában - 45 ezer orvos nem dolgozik

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) hét évtizedes történetének legnagyobb orvossztrájkja kezdődött kedden Angliában.

A sztrájkot a már végzett, de szakvizsga előtt álló orvosok hirdették meg, mivel nem tudtak megegyezni a kormánnyal a heti munkarend és a hétvégi pótlékrendszer átalakításáról. Jeremy Hunt egészségügyi miniszter az év elején azt mondta, hogy nyártól a kormány emeli a fiatal orvosok alapbérét, viszont a szombati ügyeletek után járó bérpótlékot megvonja. Ennek elsődleges célja az, hogy az anyagi és létszámgondokkal egyszerre küszködő kórházak a hétvégén könnyebben tudják biztosítani a szükséges orvosi létszámot.

Forrás: Europress - Getty Images/Education Images

Forrás: Europress - Getty Images/Education Images

Az orvosok érdekképviseletét ellátó szakmai szövetség, a British Medical Association (BMA) szerint azonban ez éppen a betegellátás biztonságát veszélyezteti, mivel egyoldalúan növeli az orvosok terhelését. A BMA szerint az új szabályozás a hétvégén kívül is lehetővé teszi a hosszabb munkaidőt, például az éjszakai ügyeleteket ellátó fiatal orvosok esetében.

Az idén már voltak orvossztrájkok Angliában, de ez az első olyan munkabeszüntetés a II. világháború után létrehozott NHS egész történetében, amely a kórházak sürgősségi és szülészeti osztályaira is kiterjed. Az NHS angliai kórházai a keddi adatok szerint 12 711 műtétet halasztottak el, és 112 856 ambuláns vizsgálatot mondtak le. Az estig tartó sztrájkban 45 ezer orvos vesz részt, és a BMA szerdára is hasonló akciót hirdetett - írja az MTI.

Jeremy Hunt a BBC rádiónak a munkabeszüntetéssel kapcsolatban mondta:

a sztrájk okozta ellátási kiesésekért vagy az esetleg halálért azok a felelősek, akik a sztrájkot választották.  

Top 0