• Külföld
Faktor

Sobotka: a migránskvóták miatt Csehország is bírósághoz fordulhat

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök arra figyelmeztetett vasárnap, hogy amennyiben Brüsszel keresztülviszi a migránsok állandó kvóták szerinti elosztását az uniós tagállamok között, Csehország akár bírósághoz is fordulhat védekezésképpen.

A cseh kormányfő bízik abban, hogy az állandó kvótarendszer bevezetését több más uniós tagállammal együttműködve sikerül megakadályozni. 

Előre nem zárhatok ki semmiféle reakciót

- jelentette ki Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka - fotó: AFP/ Emmanuel Dunand

Bohuslav Sobotka - fotó: AFP/ Emmanuel Dunand

Az európai uniós belügyminiszterek tavaly szeptemberben hoztak többségi döntést a migránsok elosztásának kvótáiról. Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia a kvótás rendszer ellen szavazott, míg Finnország tartózkodott. Amikor Magyarország és Szlovákia bírósághoz fordult a kvóták ügyében, Bohuslav Sobotka azt mondta, hogy cseh részről hiba lenne ehhez a kezdeményezéshez csatlakozni, mert azután a kormány nehezebben tudná kivédeni az állandó kvóták bevezetését.

Az Európai Bizottságnak nyárig kellene új javaslatot előterjesztenie a migránsok befogadásáról. Az eddigi javaslatok a kvótás rendszerrel számolnak. Sobotka szerint ez a megoldás nem jó, mert lényegében ösztönzi az illegális bevándorlást az Európai Unióba.

Ha nem sikerül az állandó kvóták blokkolása, akkor a Cseh Köztársaság részéről semmiféle reakciót nem zárnék ki

- szögezte le a miniszterelnök.

Sobotka hangsúlyozta, hogy az állandó kvóták rendszere rossz, és ezt az iraki keresztény menekültek befogadására irányuló cseh projektcsődjével is érzékeltetni kívánja Brüsszelben. Csehország egy humanitárius projekt keretében mintegy másfélszáz iraki keresztény menekültet fogadott be, de többségük végül úgy döntött, hogy Németországba távozik, ahol szerintük jobbak az életkörülmények, ráadásul rokonaik is vannak ott.

Top 0