• Autó
Autószektor

Skoda Karoq teszt: benzinest vagy dízelt?

A legújabb Skoda szabadidő-autó rendesen felkavarja a zavarost a piacon. Szinte minden versenytársánál többet ad, igaz megkérik érte az árát. Benzines elsőkerekes és dízel összkerekes változatban teszteltük. Közös bennük a 150 lóerő.

Hogy néz ki?

Amennyire nem tetszik a külseje, annyira tetszett kényelme, praktikuma és rendezettsége. Zavarba hoznak a méretei. Ha azt hinnék, a Karoq kis autó, tessék lemérni: 4382 milliméter hosszú, 1841 milliméter széles és 1603 milliméter magas. A 2630 milliméter hosszú tengelytávolsága nagyvonalú térkínálatot garantál. A csomagtér befogadóképessége fix hátsó üléssor esetén 521 liter, előredöntött üléssorral 1630 liter. A VarioFlex hátsó üléssor esetén a csomagtartó mérete 479-588 liter között variálható, legnagyobb térfogata kiemelt ülésekkel 1810 liter (ami 70 literrel haladja meg a Skoda Octavia Combi puttonyának maximális térfogatát).

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Hagyományos műszerfal mellett virtuálissal is rendelhető, azaz teljesen digitális felületen jeleníthetők meg információk százai, vagy akár a navigációs térkép, akárcsak az új Audikban vagy Volkswagenekben - tesztautóinkban hagyományos műszerfalnak örülhettünk. Könnyű terepen nem akad el, hasmagassága 183 milliméter, első terepszöge 19,9 fok, a hátsó 27,8 fok.

A hátsó három ülőhely önállóan tologatható, változtatható támladőlésű és ami a legfontosabb, összehajtva egyenként ki is vehetők. Rögzítőrendszerekkel jól felszerelt a kocsi, az utasülés alatt rejtve esernyőt találhatunk, a tanksapka alatt jégkaparót, a láblendítéssel nyíló és azzal is csukódó ötödik ajtó mögött pedig kivehető LED-es elemlámpa kukucskál.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Hogy megy?

Az 1,5 literes, részterheléskor négyből két hengert kikapcsoló (ACT) benzinmotor 150 lóerejével és 250 newtonméteres nyomatékával meggyőzött. Ha a fedélzeti elektronika úgy ítéli meg, hogy nincs szükség mind a négy henger működésére, kettőt észrevétlenül lekapcsol. A gyáriak tájékoztatása szerint ezzel 0,5 liter üzemanyagot lehet megspórolni 100 kilométerenként. Az ACT 1250-4000 percenkénti fordulattartományban, 25 és 100 Nm nyomatéktartományban és maximum 130 kilométer/óráig aktív. Ez az egyik legmodernebb motor a VW-konszern kínálatában. Álló helyzetből 100 kilométer/órás tempóra 8,6 másodperc alatt gyorsul, végsebessége 203 kilométer/óra. Csendes és erős, ám kissé szereti a gyomrát, a több mint 800 kilométeres tesztelés során két felnőttel rendesen meghajtva 7,9 litert fogyasztott 100 kilométerenként. Ezzel szemben a kétliteres, ugyancsak 150 lovas (nyomatékcsúcsa 340 Nm) összkerekes, SCR-katalizátoros, Euro 6-os dízel megelégedett 6,3 literrel hasonló körülmények között.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A többletfogyasztás ellenére én mégis a benzinest vinném, pláne, hogy olcsóbb is majdnem 1 millióval. Sokkal lendületesebb, fürgébb és élettelibb, mint a lomha, lusta, mackós, borzasztó hangú és egy mázsával nehezebb dízelváltozat. A 4x4-es hajtás nem állandó, hanem automatikus, ötödik generációs Haldex-kuplungos. Csak akkor küld nyomatékot a hátsó kerekekre, ha az elsők már kipörögnének. Ehhez képest a benzines minduntalan kipörgette első kerekeit elinduláskor, ami eléggé zavart, amikor a tetthelyről angolosan szerettem volna távozni.

Milyen vezetni?

Stabil, masszív, ugyanakkor kényelmes a Karoq futóműve. Elöl természetesen MacPherson mindkét verzióban. Az elsőkerekes benzines változatban szimpla csatolt hossz-lengőkaros futómű teljesít szolgálatot hátul, míg az összkerekesben több-lengőkaros a felfüggesztés. 18-as kerekeken sem billeg, nagy sebességnél is stabil az autó.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Kormányzása könnyű és pontos, de különösebb visszajelzést ne várjunk tőle, ebben igen steril. Vezetésekor olyan az érzésünk, mintha Octaviában ülnénk, csak kicsit magasabban. A székek jól tartanak, nem fárasztók hosszabb szakaszokon sem. A 18 hüvelykes kerekek ellenére kényelmes a csillapítás, a rugók szépen kisimítják a kátyúkat, élvezetes az autó tempós kanyarokban (kicsit azért bedől), a váltó szépen dolgozik.

Mennyibe kerül?

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor érdemes leülni. Durva számok következnek. Mindkét tesztautónk gazdag Style felszereltsége mellé kapott még néhány milliónyi extrát, így mindkét kocsi alulról vagy felülről szagolta a tízmilliós árat. Úgy, hogy korántsem full extrásak. A DSG-váltó mellett volt bennük kulcs nélküli nyitás-indítás, navigáció, multifunkciós kormány, ülésfűtés, táblafelismerő, mobiltükröző, fedélzeti wifi, kilenc légzsák, LED-fényszóró, holttér-figyelő, araszolós távolságtartó tempomat.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az új Skodák nem olcsók, a Karoq egyenesen drága, de ha számításba vesszük, hogy mi mindent ad, az ár-érték aránya még mindig kiváló. Tágas, van benne élet, valamint spiritusz, okos megoldások tömkelege és a variálhatóság csúcsát jelképező hátsó ülésrendszer. VarioFlexnek hívja ezt a Skoda, mindhárom ülés külön mozgatható (hosszirányban 15 centit, háttámlái 13 fokban dönthetők), összehajtható és kiemelhető (127 ezer forint a felára). Átalakíthatjuk a kocsit négyüléses verzióvá, így a hátul ülők is az elsőkével megegyező kényelemben utazhatnak, miközben a csomagoknak is rengeteg hely marad (a két szélső ülés 8 centivel beljebb tolható, mint a karakuri Mazda 5-ben). Hátránya, hogy lehajtott ülésekkel nem lesz sík a csomagtérpadló.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0