• Külföld
Faktor

Durván drágulnak az alkoholos italok, így küzdenek az alkoholizmus ellen

A skótoknál túl sok alkohol fogy, ezért akar tenni valamit a kormány.

Skócia már korábban elfogadta a minimumárazásra vonatkozó törvényt, de eddig egy jogi vita miatt a szabályozás nem lépett hatályba, most azonban rendeződött a vita, így jelentősen megdrágulnak a kiskereskedelemben hozzáférhető olcsó alkoholos italok. Egy két literes cider 2,5 fontról (nagyjából 890 forintról) 7,5-re (körülbelül 2600-ra) drágul, de a vodka, a gin vagy a whisky üvege is átlagosan 3 fonttal (több mint ezer forinttal) drágul meg. Az olcsó borok és a sörök is drágulnak.

A skót kormány az intézkedést azzal indokolja, hogy valamit kezdeni akarnak Skócia "alkoholhoz való egészségtelen viszonyával". Számítások szerint az intézkedéssel az első évben 58 életet menthetnek meg, és 1300-zal csökkenthetik a kórházi esetek számát.

Kutatások alapján Skóciában az alkoholos italok háromnegyede szupermarketekben és boltokban fogy el, és a törvény nem is vonatkozik például a kocsmákra az éttermekre vagy a szórakozóhelyekre. A minimumár nem adó, így a magasabb árból jövő esetleges extrabevétel a boltoknál marad - írja a BBC.

Kommentek:

Top 0