• Külföld
Faktor

Döntő előrelépés: az állatok védelmében betilthatják ezeket a kutya- és macskafajtákat

A túltenyésztett fajták egész életükben betegségektől szenvednek.

A mopsz valójában egy genetikailag megnyomorított kutyafajta, és azért szörcsög egész életében, mert nem kap rendesen levegőt. Skóciában azt tervezik, hogy ennek az állatkínzásnak véget vetnek.

Ő is azért szörcsög, mert nem kap levegőt.

Ő is azért szörcsög, mert nem kap levegőt.

Törvénytervezet született arról, hogy betiltsák az állatok egészségére káros, azoknak élethosszig tartó szenvedést okozó genetikai szelekciót, ami a gazdáknak is rengeteg extra költséggel jár.

A törvényhozók felismerték, hogy az elmúlt években megnőtt az igény a különleges fizikai jellemzőkkel rendelkező házikedvencek iránt, és az emberek olyan fajtákat keresnek, amelyeknek például rövidebb az orruk, esetleg hosszabb vagy lekonyuló a fülük. Aztán úgy döntöttek, hogy a kutyák és a macskák jóléte fontosabb, mint az, hogy az emberek cukinak tartják-e a bénaságukat.

A törvény számos fajtát érint:

  • a skót lekonyuló fülű macskát, amely ízületi gyulladásoktól szenvedhet,
  • az elképesztően rövid lábú munchkin macskát,
  • a természetellenesen kis fejű Cavalier King Charles spánielt, amelynek az agya és a gerincveleje érintett,
  • a légzési problémáktól, elhízástól és a rövid nyaka miatt szenvedő angol és francia bulldogokat, mopszokat.

Skóciában emellett a korábbi évi öt alom helyett már három alomtól engedélykötelessé tennék a kutyák, macskák és nyulak tenyésztését. A tervezetnek még zajlik a társadalmi konzultációja, és úgy tűnik, az állatokkal foglalkozó civil szervezetek egyöntetűen kiálltak a házikedvencek egészséges élethez való joga mellett - írja a Scotsman.

Kommentek:

Top 0