• Külföld
Faktor

Skócia minden lehetőséget megvizsgált, hogyan lehetne független

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazás után tanulmányozni kell a skót függetlenség lehetőségét, ha ez az egyetlen módja annak, hogy Skócia megőrizhesse kapcsolatát az Európai Unióval - jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán Brüsszelben. A kormányfő azt is elmondta: ha van rá mód, hogy Skócia megőrizze az uniós tagságát, ő eltökélt, hogy megtalálja.

Nagyon káros lenne Skócia számára, ha a múlt heti brit referendum következtében el kellene hagynia az Európai Uniót, mondta a skót miniszterelnök, aki azt is elmondta: nem lepte meg Mariano Rajoy spanyol kormányfő kijelentése, amely szerint Spanyolország teljes mértékben ellenez bármiféle tárgyalást a lehetséges EU-tagságról az Európai Unió és Skócia között. Madrid régóta vehemensen ellenzi a skótok függetlenedését, mert attól tart, hogy ez precedenst teremtene a Spanyolországban.

Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon azért utazott Brüsszelbe, hogy az unió 27 másik tagjának állam- illetve kormányfőinek tanácskozásával egy időben ismertesse Skócia álláspontját az Egyesült Királyság távozásának kérdéséről, illetve megtudakolja, hogyan lehetne Skóciát benntartani a brit kilépés esetén.

Az Egyesült Királyság uniós tagságáról szóló, június 23-án tartott referendumon a skót szavazók 62 százaléka támogatta az ország bennmaradását, míg 38 százalék voksolt a kilépésre. Az ország egészében ugyanakkor a választók 51,9 százaléka szavazott a Brexitre és csak 48,1 százaléka a maradásra.

Kommentek:

Top 0