• Kultúra

Skizofrén rém, kínai szörnyek és egy szerelmes musical - 12 kihagyhatatlan film télen

Közeleg az Oscar-szezon, így egyre több nagyszabású, régen várt, díjakra esélyes filmet mutatnak be a mozik. Jön az új Star Wars-film, Jackie Kennedy életrajzi drámája és egy űrutazós sci-fi is - összegyűjtöttük, a téli hónapokban mely darabokat nem érdemes kihagyni!

Szövetségesek

Brad Pitt és Marion Cotillard történelmi drámája nemrég a főszereplők körüli pletykák miatt került a figyelem középpontjába, pedig Robert Zemeckis gazdag kiállítású filmje a saját jogán is említést érdemel. A Szövetségesek a második világháború alatt játszódik, amikor is a hírszerző Max Vatan (Brad Pitt) a francia ellenálló Marianne Beausejour (Marion Cotillard) oldalán kémkedik a németek ellen. A közös munkából szerelem és házasság lesz, míg fel nem ébred a gyanú, hogy az asszony talán az ellenség ügynöke.

Magyar mozibemutató: december 1.

Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet

Alig ültek el a hullámok az újrakezdett Star Wars-történetfolyam első darabja, Az ébredő Erő körül, máris itt a következő epizód, a furcsa magyar címet kapó Zsivány Egyes. A film az Egy új remény kezdete előtt játszódik, és azt meséli el, a lázadók hogyan szerezték meg a Halálcsillag terveit. A főbb szerepekben Felicity Jones mellett Forest Whitaker, Mads Mikkelsen és Riz Ahmed látható – rajongóknak kötelező.

Magyar mozibemutató: december 15.

Kaliforniai álom

A Kaliforniai álom a klasszikus hollywoodi tündérmeséket idézi meg, de úgy, hogy közben a románc árnyoldalait sem titkolja el. A történet szerint egymásba szeret egy bárzongorista és egy feltörekvő színésznő, de szerelmüket akadályozza, hogy mindketten sikeresek akarnak lenni. A zenés-táncos musical az év egyik leginkább szívhez szóló darabjának ígérkezik, amelyben már harmadik alkalommal játszik együtt a tehetséges Emma Stone (akit Velencében már díjaztak a szerepért) és Ryan Gosling.

Magyar mozibemutató: december 29.

A fegyvertelen katona

A fegyvertelen katona tökéletesen bizonyítja, hogy még 70 évvel a második világháború vége után is találni filmért kiáltó igaz történeteket és hősöket. A háborús életrajzi dráma Desmond Doss (Andrew Garfield) amerikai orvosról szól, aki vallási okokból nem volt hajlandó fegyvert fogni, mégis 75 ember életét mentette meg Okinavánál. A fegyvertelen katona egyben a Hollywoodból a botrányai miatt kiátkozott Mel Gibson nagy rendezői visszatérése is lehet: eddig hatalmas érdeklődés, kedvező kritikák és rengeteg díjjelölés kíséri az útját.

Magyar mozibemutató: december 29.

Assassin’s Creed

Évek óta halasztgatták az Ubisoft körülrajongott számítógépes játékának, az Assassin’s Creednek a megfilmesítését, de idén végre megszületett a film Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons és Brendan Gleeson főszereplésével, Justin Kurzel rendezésében. A film a játéksorozat első darabjának két szálon futó történetét dolgozza fel: a főhős egy forradalmi technológia segítségével hozzáfér a 15. században élt bérgyilkos őse emlékeihez. Az előzetes alapján a látványra nincs panasz, de a rajongókat elsősorban mégis az érdekli, hogy az Assassin’s Creed lesz-e a filmtörténet első értelmes játékadaptációja.

Magyar mozibemutató: december 29.

A Nagy Fal

Zhang Yimou (Repülő tőrök klánja, Hős) történelmi fantasy-jéből kiderül, hogy a kínai Nagy Fal valójában nem a mongolok ellen épült, hanem valami sokkal félelmetesebb őserő ellen. De mit keres egy fehér színész, Matt Damon Kínában? A Nagy Fal minden idők legdrágább kínai filmje, ami ugyanúgy lehet az év egyik leglátványosabb misztikus akció-mozija, mint a legnagyobb átverése és bukása.

Magyar mozibemutató: január 5.

Utazók

Az Utazók majdnem olyan drámai alaphelyzettel indít, mint néhány éve a Mentőexpedíció: itt két távoli bolygóra tartó utas egy meghibásodás miatt idő előtt felébred a hibernációból – az űrhajó pedig csak 90 év múlva éri el az úti célt. A sci-fibe oltott romantikus dráma a tél egyik kellemes meglepetése lehet: az Utazók forgatókönyve már 2007-ben elkészült, de anyagi okokból csak most sikerült összehozni Jennifer Lawrence és Chris Pratt főszereplésével, a norvég Mortal Tyndlum rendezésében – reméljük, a technikai fejlődés és az utóbbi idők sci-fi dömpingje csak jót tett neki.

Magyar mozibemutató: január 12.

Az éjszaka törvénye

Ben Affleck a nagy sikerű Az Argo-akció után ismét rendezőként és színészként jelentkezik, sőt, ezúttal a forgatókönyvet is vállalta Dennis Lehane (Viharsziget, Titokzatos folyó, Hideg nyomon) regénye alapján. Az éjszaka törvénye egy klasszikus gengszterfilm, amely egy fiatalember bűnözői karrierjét követi nyomon a húszas években, a szesztilalom alatt Bostonban. A film további szerepeiben is jól csengő neveket találunk: Affleck partnerei Zoe Saldana, Elle Fannig, Sienna Miller és Chris Cooper lesznek.

Magyar mozibemutató: január 12.

Széttörve

M. Night Shyamalan hihetetlenül hullámzó színvonalú filmeket készít, pályája két végpontja talán a Hatodik érzék és Az utolsó léghajlító – most a Széttörve ad új lehetőséget, hogy bizonyíthasson. A történet szerint a 23+1 személyiséggel rendelkező, skizofrén férfi elrabol három tinédzserlányt – kiszámíthatatlan, mikor melyik személyisége bukkan fel, ráadásul közülük a legerőszakosabb az összes többin uralkodik. Vajon a lányok fel tudják használni a férfit önmaga ellen? A Széttörve bonyolult főszerepét James McAvoy játssza, így rajta is nagyban áll vagy bukik a film.

Magyar mozibemutató: január 19.

Arany

Hollywood imádja az emelkedés- és bukástörténeteket, így néhány évvel a Wall Street farkasa után itt az Arany, amely szintén megtörtént események alapján készült, csak a tőzsde helyett az indonéz őserdők mélyén, aranybányákban játszódik, ahol két megszállott férfi próbál meggazdagodni. Az ismerős ötletet a főszereplő, Matthew McConaughey dobhatja fel, aki ismét hatalmas áldozatokat hozott a szerepéért: kopaszodó, pocakos modern kori aranyásóként tér vissza.

Magyar mozibemutató: január 19.

Jackie

Sokan már tényként kezelik, hogy Natalie Portman megkapja második Oscar-díját Jackie Kennedy szerepéért. A Jackie JFK özvegyének életét követi nyomon férje meggyilkolása után: birkózását a gyásszal, a gyerekneveléssel és Kennedy örökségének ápolásával. Az életrajzi drámát a chilei Pablo Larraín rendezi, aki otthonosan mozog a közelmúlt történelmének feldolgozásában: neki köszönhetjük a remek Santiago ’73 és a No című filmeket is.

Magyar mozibemutató: február 9.

Tulipánláz

A Tulipánláz részben a Leány gyöngy fülbevalóval konfliktusrendszerét ismétli meg és variálja: itt egy 17. századi németalföldi festő szeret bele portréalanyába, aki egy gazdag nemes felesége. A tiltott szerelem fülledt drámája a sztárszereposztás (Alicia Vikander, Christoph Waltz, Judi Dench, Cara Delevigne) és a profi alkotógárda (a rendező A másik Boleyn lányért felelős Justin Chadwick, a forgatókönyvet Tom Stoppard írta Deborah Moggach bestsellere alapján) miatt válhat a műfaj egyik legjobbjává.

Magyar mozibemutató: február 23. 

Kommentek:

Top 0