• Külföld
Faktor

Megmenekülhetnek a kihalásra ítélt orrszarvúk, a mesterséges megtermékenyítés a kulcs

Az utolsó északi szélesszájú orrszarvú hímet, Sudant márciusban kellett elaltatni, akkor megpecsételődni látszott a faj sorsa.

Sikerült mesterségesen megtermékenyíteni a San Diegó-i állatkert déli szélesszájú orrszarvúját, így van remény, hogy fennmaradhat a kihaló északiak alfaja - közölték az állatvédelmi program kutatói.

Csütörtöki közleményük szerint folyamatos megfigyelés alatt tartják Victoriát, a vemhes rinocéroszt, míg 16-18 hónapos kihordási idő után megszületik a borja.

Ha a vemhesség sikerrel zárul, a tudósok szerint Victoria "béranyaként" kihordhatja közeli rokonuk, az északi szélesszájú orrszarvúk utódait, mert az alfajból már csak két nőstény, egy anya-lánya páros él Kenya egy rezervátumában, de ők nem képesek utód kihordására.

Az utolsó északi szélesszájú hím rinocéroszt, Sudant márciusban kellett elaltatni, annyira rossz állapotban volt az öregség miatt. A alfaj pusztulását az orvvadászok okozták.

Victoria az első a San Diegó-i állatkert fajmegőrzési kutatóintézetének hat déli szélesszájú nőstény rinocérosza közül, amelyiken sikerült a vemhessége. A tudósok azt vizsgálják, alkalmasak-e a rokon faj embrióinak "béranyaságára".

Ha alkalmasnak mutatják őket a tesztek, valamikor a következő évtizedben kihordhatják az északi rokon embrióját, amit a tudósok igyekeznek létrehozni.

Mivel északi szélesszájú rinocérosz petesejtje nem áll rendelkezésre, ezért az embrió előállításához géntechnológiára lesz szükség.

A San Diegó-i kutatóintézet "fagyasztott állatkertjében" 12 északi szélesszájú orrszarvú sejtjeit őrzik. Azt remélik, hogy a bőrsejtekből először őssejteket, végül spermiumokat és petesejteket tudnak kialakítani.

Ezután mesterséges megtermékenyítéssel, lombikbébi-eljárással hozzák létre az embriót, amit az intézet hat nőstényébe ültetnek.

Victoria egészséges, 1700 kilogrammos nőstény, a becslések szerint hétéves - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0