• Élet
Kummer Dóra

Sikeres az első amerikai méhátültetés

Sikeres volt az első amerikai méhátültetés. A 26 éves beteg gyorsan gyógyul a februári műtét óta - közölték a Cleveland Clinic orvosai.

A klinika orvosai azokkal a svéd orvosokkal együtt készültek az átültetésre, akik a világon elsőként végeztek méhbeültetést: az első baba 2014-ben született, őt még négy követte. A Cleveland Clinic szakemberei tíz éve tanulmányozzák a méhátültetés lehetőségeit. Az eljárás olyan nőknek segíthet, akik méh nélkül születtek vagy betegség miatt veszítették el a méhüket.

A most műtött, 26 éves nő azt mondta, hogy 16 évesen tudta meg, nem lesz képes gyereket szülni. Férjével három örökbefogadott kisfiút nevelnek. A nőnek még legalább egy évet kell várnia a mesterséges megtermékenyítéssel, addig havi vizsgálatokkal ellenőrzik, egészséges-e az új méh.

Illusztráció.

Illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

EZT IS AJÁNLJUK:

    A klinika több mint 250 nő közül választotta ki szűrővizsgálatokkal azt a tízet, aki az úttörő jelentőségű transzplantációra alkalmas lehet. Méhük hiányzott, de petefészkük egészséges volt. Orvosi és etikai probléma volt viszont, hogy a donorszerv kilökődése ellen gyógyszert kell szedniük a terhesség alatt is. A kutatás vezető sebésze, Andreas Tzakis szerint azonban egészséges gyereke született több, veseátültetésen átesett nőnek, akik szintén szedték ezeket a gyógyszereket.

    A sikeres terhesség végén a babák császármetszéssel születnek, majd a méhet eltávolítják, hogy az anyának ne kelljen élete végéig a kilökődést gátló orvosságot szednie.

    A világon az első sikeres élődonoros méhátültetést végző svéd csapat, a göteborgi orvostudományi egyetem orvoscsoportja máig kilenc méhtranszplantációt csinált, ezekkel eddig öt baba született.

    Top 16