• Belföld
Faktor

"A legnagyobb érdem Dorkáé" - így érzi most magát az első hazai tüdőátültetésen átesett kislány

Az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem együttműködésében műtötték meg Dorkát.

Március végén végezték el az első gyermek tüdőátültetést Magyarországon az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem együttműködésében - erről korábban a Faktor is beszámolt. A 13 éves Máté Dorkának cisztás fibrózis miatt volt szüksége a beavatkozásra.

Az elmúlt fél évben volt a 500. hazai szívátültetés, a tízezredik transzplantáció, most pedig az első gyermeken elvégzett tüdőátültetés. Mint a Semmelweis Egyetem oldalán olvasható, felnőtteknél is csak két éve végezték Magyarországon az első tüdőtranszplantációt, azóta már 46 átültetést végeztek el - írja az Index.

Dorka már jobban van. Fotó: MTI - Balogh Zoltán

Dorka már jobban van. Fotó: MTI - Balogh Zoltán

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az első gyermek, aki itthon új tüdőt kapott, egy 13 éves kislány, Máté Dorka. Dorka egy genetikai hátterű, veleszületett betegség, a cisztás fibrózis miatt került abba a helyzetbe, hogy tüdeje 13 év alatt véglegesen károsodott. Egészen ritka betegségről van szó, évente 22-23 gyerek születik Magyarországon cisztás fibrózissal, melynek következtében a tüdőben lényegében megszűnik a légcserére alkalmas terület. Dorka életét átültetéssel lehetett csak megmenteni.

  A beavatkozás során szerencsére minden rendben zajlott, a kislány már négy nappal a műtét után mosolygott. Erről a Semmelweis Egyetem és az OOI munkatársai számoltak be közös sajtótájékoztatón.

  "Egy ilyen operáció egyfajta újjászületés" – mondta Dorka aneszteziológiai és intenzív terápiás kezelését végző Dr. Elek Jenő.

  A környező országok közül egyedül Bécsben végeznek hasonló operációkat – emelte ki Dr. Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika docense kiemelte. „A legnagyobb érdem Dorkáé, akinek derűs hozzáállása mindenki számára példát jelent” – tette hozzá.

  A műtét hatalmas fellélegzés volt számomra

  – mondta Dorka, aki beszámolt róla, hogy már egyedül sétál, és a műtét előtti állapothoz képest duplájára javult a légzésfunkciója. A 13 éves kislány szeptember óta kórházban van, ezért megragadta az alkalmat, hogy üzenjen barátainak és családtagjainak is. Azt mondta, van egy bakancslistája: szeretne megtanulni síelni, sokat utazni, eljutni Ausztráliába, és bepótolni az elmúlt 13 évet.

  Kommentek:

  Top 16