• Külföld

Sértő üzenteket írt a twitteren az elnökről, ezért őrizetbe vették, most elhagyta az országot

Elhagyhatta Törökországot és visszatérhet hazájába az a holland újságírónő, akit Recep Tayyip Erdogan török elnököt sértő Twitter-üzenetei miatt őrizetbe vettek a hatóságok, majd megtiltották az ország elhagyását.

Ebru Umart április 23-án vette őrizetbe a török rendőrség az Égei-tenger parti Kusadasi üdülővárosban található lakásán, mert a hatóságok szerint Twitter-üzeneteivel sértegette Recep Tayyip Erdogan török elnököt. Umart később ugyan elengedték, de megtiltották neki Törökország elhagyását.

Bert Koenders holland külügyminiszter közleményében örömhírnek nevezte, hogy Umar elutazhatott és a török hatóságok feloldották a vele szemben alkalmazott kiutazási tilalmat. Hozzátette: az újságírónő elleni vizsgálat folytatódik, a török hatóságok a vádakat egyelőre fenntartják, illetve tovább akarják vinni a bíróságig. Amióta 2014 augusztusában Erdogant Törökország államfőjévé választották, megsokszorozódtak a hasonló indíttatású őrizetbe vételek. Megfigyelők szerint az ország tekintélyelvű rendszer felé sodródik.

Az eltelt több mint másfél évben mintegy 2000 ilyen bírósági eljárás indult Törökországban, sokszor színészek, újságírók, illetve civilek ellen.

Top 0