• Élet
Faktor

Sikerült megmérni: ilyen sebességgel pusztulnak a sejtek a testünkben

A sejtek önmegsemmisítésének a folyamatát azért érdemes megérteni, mert ez a tudás sokat segíthet egy csomó betegség kezelésében.

30 mikrométer percenként – ebben a tempóban halnak el a sejtek. Egy átlagos ember naponta több mint 50 milliárd sejtet veszít el, és egész jól elvan ezzel a veszteséggel, ezeknek a sejtpusztulásoknak egy része ugyanis a szervezet egészének az egészsége érdekében történik, például megszabadul olyan veszélyes sejtektől, amelyek rákot okozhatnak. Ugyanakkor egészséges sejteket is elveszíthet, ami aztán olyan neurodegeneratív betegségekhez vezethet, mint az Alzheimer-kór - írja a HVG.

Illusztráció.

Illusztráció.

A sejtek önmegsemmisítésének a folyamatát azért érdemes megérteni, mert ez a tudás sokat segíthet egy csomó betegség kezelésében a ráktól kezdve az agykárosodáson át a hajhullásig. A Stanford Egyetem két kutatójának köszönhetően most közelebb jutottunk ehhez a megértéshez. Xianrui Cheng és James Ferrell ugyanis megmérte, hogy milyen sebességgel halnak meg a sejtek, és arra jutott, hogy 30 mikrométerrel percenként, vagyis két milliméterrel óránként.

A kutatók a Xenopus béka petesejtjeiben vizsgálták a folyamatot, ezek ugyanis akkorák, hogy mikroszkóp alatt szabad szemmel is látható a haláluk.

Kommentek:

Top 0