• Külföld

Sejteni sem lehet, hogy ki fog győzni a spanyol választásokon

Spanyolországban „a megfontolás napjának” nevezik a választás előtti napot, mert ekkor még az emberek átgondolhatják, hogy kire szavazzanak. Vasárnap lesznek a spanyol parlamenti választások, de még most sem lehet tudni, hogy a pártok között milyen együttműködés képzelhető el.

A spanyol sajtó szerint sosem volt még ennyire bizonytalan a választás előtti napon, hogy ki kormányozhatja az országot, mert a pártok úgy fejezték be a kampányt, hogy nem tudni, kik fognak kikkel együttműködni.

Mariano Rajoy miniszterelnök – akit a kampány során meg is támadtak – a konzervatív Néppárt (PP) madridi kampányzáró rendezvényén azt mondta, hogy a választások utáni időszak legnagyobb kockázata az, ha létrejön egy baloldali koalíció. Ebben az esetben a szocialista párt (PSOE) és a radikális változásokat követelő Podemos (Képesek vagyunk rá) kötne együttműködést a kormányzás érdekében. Rajoy szerint a két párt koalíciója tönkreteheti Spanyolországot.

Mariano Rajoy. Forrás: Europress - Getty Images/Denis Doyle

Mariano Rajoy. Forrás: Europress - Getty Images/Denis Doyle

Pedro Sánchez, a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje utolsó kampánybeszédében azt mondta, hogy készen állnak arra, hogy megnyerjék a választást, mert a PSOE-ra nagyobb szüksége van Spanyolországnak, mint eddig bármikor. Szerinte kizárólag ők képesek a kormányváltásra.

Albert Rivera, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű középpárt listavezetője viszont úgy véli, hogy a politikai változást és az ország stabilitásának megtartását csak az ő pártja tudja garantálni. Azt mondta, hogy az embereknek arról kell dönteniük, hogy akarnak-e új politikai fejezetet nyitni, vagy megelégszenek a mostani helyzettel.

Minden párt Madridban zárta kampányát, kivéve a Podemos. A baloldali párt főtitkára, Pablo Iglesias Valenciában beszélt arról, hogy minden egyes szavazat számít. Ő is hozzátette, hogy készek kormányozni az országot.

Egy spanyol közvélemény-kutatás szerint 10 nappal ezelőtt a választók 41 százaléka még nem tudta, hogy kire fog szavazni. Ezért a „megfontolás napjának” különös jelentősége van, hiszen az emberek még átgondolhatják a kampányban látottakat és hallottakat.

A felmérések a PP győzelmét jósolják, a szakértők szerint azonban a nyertes párt nem tud akkora fölénnyel nyerni, hogy az elég legyen egy stabil, kormányzóképes többséghez. Ezért fog együttműködési megállapodásra kényszerülni. A párt tagjai a kampányban is elmondták, hogy attól félnek, hogy ha győznek, politikai ellenfeleik összefognak ellenük. Az összefogással pedig többséget szereznek és kiszorítják őket a hatalomból. Erre volt már példa a helyhatósági választások után több tartományban és városban. – írja az MTI.

Top 0