• Krimi
Faktor

Sean Pennt megfigyelhették, videó a drogbáró elfogásáról

Videofelvélteleket mutatott be az egyik mexikói tévécsatorna Joaquin Guzmán mexikói drogbáró elfogásáról. Egy napilap pedig olyan fotókat közölt, amelyek megerősítik, hogy a hatóságok megfigyelték Sean Penn amerikai színészt, aki titokban interjút készített a Köpcössel. A hírek szerint ezzel a színész hozzásegítette a hatóságokat az elfogáshoz. Sean Penn azt mondta, nincs rejtegetnivalója.

A mexikói Televisa csatorna mutatta be a videofelvételeket Guzmán elfogásáról. Az is látható rajtuk, hogy a tengerészgyalogosok lövik azt a házat, ahol Guzmán megbújt. 

A drogbárót tizenöt, gépfegyverrel és rakétavetőkkel felszerelt biztonsági őrizte. Ötöt közülük megöltek a rajtaütés során. 

A vakációmnak vége

- mondta elfogásakor a Köpcös.

A házban, a többi között, Kate del Castillo mexikói színésznő szappanoperáinak videóira bukkantak. Ő az a színésznő, aki a drogbáróhoz kísérte titkos találkozóra Sean Penn hollywoodi sztárt.

Fotó: Europress / AFP

Fotó: Europress / AFP

Hétfőn az El Universal című mexikói lap tíz olyan fotót közölt, amelyek azt látszanak megerősíteni, hogy a mexikói hatóságok folyamatosan megfigyelték az amerikai, kétszeres Oscar-díjas színészt. A mexikói bűnüldöző szervek egyik névtelenül nyilatkozó illetékese szombaton azt mondta: a tavaly októberben készült interjú hozzásegítette a mexikói hatóságokat a börtönből tavaly megszökött bűnöző újbóli elfogásához.

Sean Penn hétfőn megszólalt: az AP hírügynökségnek adott rövid interjút e-mailben. Ebben azt mondta, hogy nem bánta meg a Rolling Stone magazinnak készített Guzmán-riportot. Arra a kérdésre, hogy vajon nem aggódik-e azon fotók miatt, amelyek azt mutatják, hogy a mexikói szervek figyelték őt, Penn egyszerűen csak annyit válaszolt: nincs rejtegetnivalóm.

Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, vagyis a Köpcös, a mexikói Sinaloa kartell vezére. Becenevét, az El Chapót, onnan kapta, hogy a hírhedt drogbáró mindössze 168 centiméter magas. A férfi alacsony termetét erőszakosságával kompenzálta. 2014-es elfogása előtt a Forbes magazin a világ 41. legbefolyásosabb emberének választotta. Ezzel megelőzte például a francia köztársasági elnököt. 2011-ben ő volt a 10. leggazdagabb mexikói, nagyjából egymilliárd dollárra becsülték a magánvagyonát. Az Egyesült Államok körözési listáin az első helyen szerepelt. A RAND Corporation becslése szerint a mexikói drogkartelek körülbelül 6,6 milliárd dollárt szereznek az USA-ba irányuló illegális drogkereskedelemből. Ennek akár 40-60%-át a Sinaloa-kartell, vagyis a Köpcös teszi zsebre. Vagyis évente több mint 3 milliárd dollárnyi bevételt termel a Sinaloa. Összehasonlításképpen: 2011-ben a Facebook éves bevétele 3,7 milliárd dollár volt. 

Top 16