• Külföld
Faktor

Schiffer a Faktornak Brüsszelből: Európa kritikus biztonsági helyzetben

Európa országai kritikus biztonsági helyzetben vannak. Kifejezetten aggasztó, hogy ilyen eset megtörténhet a párizsi terrortámadásokat követően, a fokozott belbiztonsági készültség idején - mondta a még mindig a Zaventem repülőtéren veszteglő Schiffer András, az LMP társelnöke.

archív (fotó: MTI-Illyés Tibor)

archív (fotó: MTI-Illyés Tibor)

Schiffer András, az LMP társelnökének gépe reggel 8 óra után, néhány perccel a robbantások után landolt a Zaventem nemzetközi repülőtéren. A faktor.hu kérdésére a még mindig a repülőtéren tartózkodó politikus elmondta: 10 óra után szállhattak le a gépről, ahol korábban a személyzettől azt a tájékoztatást kapták, hogy a repülőtérről mindenkit evakuálnak, de hogy miért, azt nem mondták meg. Az utasok csak telefonjaikon keresztül értesültek a történtekről. „A legfurcsább a csend volt, amikor kinyitották a gép ajtaját, és kiszállhattunk” – mondta.

Most biztonságban vagyunk, már amennyire ebben a helyzetben biztonságról lehet beszélni 

– mondta Schiffer András, aki a gép többi utasával egy hangárban várakozik. Elmondta: ebbe a hangárba terelték be a más gépekre felszállni készülő utasokat, és a gépek személyzetét is. Egyelőre nem kapnak semmilyen tájékoztatást arról, hogy mikor és hogyan és merre mehetnek tovább.

A repülőteret ért terrortámadásról azt mondta a Faktornak:

„Európa országai kritikus biztonsági helyzetben vannak. Kifejezetten aggasztó, hogy ilyen eset megtörténhet az után, hogy a párizsi terrortámadásokat követően fokozott belbiztonsági készültséget vezettek be Belgiumban. Az EU biztonságáért felelős szolgálatok között láthatóan nincs megfelelő együttműködés, nem osztják meg információikat egymással”

– mondta Schiffer András, aki egyébként az Európai Zöld Párt pártvezetői tanácskozására érkezett Brüsszelbe, de, mint mondta, a találkozó vélhetően elmarad, ő pedig mielőbb szeretne visszautazni Budapestre.

Top 0