• Külföld
Faktor

Trumpnak könyörög a gázoló terrorista húga

Semmi nyoma nem volt annak, hogy a 29 éves Sayfullo Saipov terrortámadásra készülne, valószínűleg a férfi agymosáson esett át - a gázolásos merénylet óta először szólalt meg az üzbég terrorista húga.

Fotó: Europress / St. Charles County Dept. of Corrections - AFP

Fotó: Europress / St. Charles County Dept. of Corrections - AFP

Október 31-én Saipov egy kisteherautóval nyolc embert gázolt halálra egy New York-i kerékpárúton az Iszlám Állam utasítására. Húga, Umida Saipov most szólalt meg először a merénylet óta a Szabad Európa Rádió felkérésére, és azt is elmondta, hogy néhány nappal a támadás előtt még telefonon beszélt a bátyjával, mielőtt a férfi dolgozni indult volna. Ekkor a nő szerint még semmi nyoma nem volt annak, hogy a férfi ölni készül - írja az Independent.

„Nem tudjuk, ki volt az agymosó. Nem ismertük a körülményeit, lehet, hogy egy bűnbanda szervezte be”

– mondta a fiatal nő, aki azt is elmesélte, hogy édesanyjuk nemrég látogatta meg Saipovot, és ha az erős akaratú asszony valami baljós változást érzékelt volna, azonnal hazavitte volna magával a fiát Üzbegisztánba.

A család csak egyetlen egyszer gondolt arra, hogy a férfit érdeklik a szélsőséges eszmék: mikor 2013-as házassága után hosszú szakállat növesztett. De mivel Saipov továbbra sem adta nyomát radikalizmusnak, húga azzal magyarázta a sűrű arcszőrzetet, hogy ettől a férfi idősebbnek és keményebbnek tűnt, ami egy Uber-sofőrnél előny a potenciális bűnözőkkel szemben.

A rendőrségi nyomozás alapján azonban Saipov – akit az Iszlám Állam a kalifátus katonájának nevezett – jó ideje kereste a terrorszervezet videóit, a kórházban pedig a fekete zászlójukat szeretné kifeszíteni.

Donald Trump szerint a terrorista halálbüntetést érdemelne, de Saipova reménykedik abban, hogy bátyja tisztességes tárgyalást kap, ahol fény derülhetne a motivációira – ezért könyörög az amerikai elnöknek is.

Kommentek:

Top 0