• Külföld
Faktor

Sas vadássza le a drónokat - videó

Nem biztos, hogy drónelkapó gépek kifejlesztésébe érdemes beruházniuk a vállalatoknak, ha el akarják kapni a veszélyes repülőszerkezeteket. Néhány szakértő szerint a természet maga biztosítja a legjobb módszert erre a célra: a ragadozó madarakat.

A holland rendőrség új kísérletbe kezdett: nekiállt sasokat kiképezni, hogy elkapják a bajt okozó drónokat. Az Engadget szerint madarakat egyelőre csak vészhelyzet esetén vetnék be, vagyis ha más befogási módszer túlságosan veszélyes lenne az adott szituációban.

A ragadozók kiképzésével foglalkozó Guard From Above szervezettel együttműködve a rendőrök egy sast már meg is tanítottak arra, hogy felismerjen egy DJI drónt. Amikor a madár észreveszi az elektronikus zsákmányát, lecsap rá, megragadja a karmaival és biztonságos helyre repül vele.

A sasokat az egyedi tulajdonságaik teszik rendkívül hatékony drónvadászokká. Négy erőteljes ujjuk van, amivel jól tudnak szorítani, emellett nehéz tárgyak cipelésére is képesek. A drónok propellerei azonban könnyen kárt tudnak tenni a madarakban, ezért rendőri szóvivő elmondta, hogy a kísérlet következő hónapjaiban megpróbálnak megfelelő védelmet kifejleszteni a szárnyas kollégáiknak.

Japánban közben drónelkapó drónt fejlesztettek ki. Erről ITT láthat látványos  videót.

Top 0