• Élet
Faktor

Fény derült a sárga gumikacsák sötét titkára, betegséget okozhatnak

A játékokban felgyülemlő víz akár fertőző megbetegedést okozó baktériumokat is tartalmazhat.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

A fürdőkádak gyakori lakóinak számító gumikacsák "piszkos titkaira" derítettek fényt svájci és amerikai kutatók, akik szerint a játékokban felgyülemlő víz akár fertőző megbetegedést okozó baktériumokat is tartalmazhat.

A Svájci Víztudományi és Technológiai Szövetségi Intézet, a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) és az Illinoisi Egyetem kutatói a vizsgált ötféle játékkacsa közül négynél mutatták ki, hogy a belsejükben felgyülemlő zavaros folyadék egyebek között Legionella és Pseudomonas aeruginosa baktériumot tartalmaz. Utóbbi gyakran okoz "kórházi ellátást igénylő fertőzést".

A Biofilms and Microbiomes című folyóiratban publikált tanulmány készítői megdöbbentően nagy mennyiségű - négyzetcentiméterenként akár 75 millió sejtet - és sokféle baktériumot, valamint gombát mutattak ki a gumikacsákban - írja az MTI. A szakemberek szerint a csapvíz általában nem, ám a műanyagjátékokban lévő gyenge minőségű polimerek annál jobb tápanyagokkal szolgálnak a baktériumok számára.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A különböző testnedvek, például a vizelet és az izzadság, valamint a szennyező anyagok, de még a szappan is olyan mikrobákat és tápanyagokat juttat a fürdővízbe, amelyek kellemes környezetet teremtenek a baktériumok számára.

  Óriási különbségeket állapítottunk meg a különböző fürdőjátékok között

  - mondta a tanulmányt vezető Lisa Neu mikrobiológus, hozzátéve, hogy ennek egyik oka a játékok eltérő anyaga volt.

  A szakemberek szerint bizonyos mennyiségű baktérium erősítheti a gyerekek immunrendszerét, ugyanakkor szem-, fül- és bélfertőzéseket is eredményezhet. A fürdőjátékok azokra a gyerekekre a legveszélyesebbek, akik szeretik az arcukba fröcskölni a gumijátékokban összegyűlt vizet.

  A kutatók a svájci kormány által finanszírozott és a háztartási tárgyakat vizsgáló nagyobb volumenű kutatás keretében vizsgálták a gumikacsákat. Azt mondták, hogy jobb minőségű polimerek használatával megelőzhető lenne a baktériumok és gombák elszaporodása. A svájci kormány egyelőre nem fogalmazott meg irányelveket ezzel kapcsolatban.

  Kommentek:

  Top 16