• Külföld

Három újságíró tűnt el Kolumbiában, a gerillák felügyelte régióban

Eltűnt két újságíró Kolumbia törvényen kívül eső régiójában, ahol a biztonságiak már eddig is nagy erőkkel kerestek egy neves spanyol újságírót.

Juan Manuel Santos, Kolumbia elnöke azt mondta: két, a jobboldali médiában dolgozó újságíró tűnt el, így már őket is keresik. A két újságíró egy sajtós csoport tagjaként utazott az ingatag Catatumbo régióba, hogy az eltűnt spanyol újságírónő, Salud Hernández-Mora utáni kutatásról tudósítson. Hernández-Mora egy spanyol újságnak dolgozott, de Kolumbia legolvasottabb lapjában is állandó rovata volt.

Salud Hernández-Mora. Forrás: saludhernandezmora.com

Salud Hernández-Mora. Forrás: saludhernandezmora.com

A hatóságok visszautasították, hogy az újságírónőt elrabolták volna, pedig a pletykák szerint a Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevű illegális fegyveres drogkereskedő szervezet tartja fogva túszként.

Hernández-Mora a kilencvenes évek óta él Kolumbiában, és szombat óta nem hallottak róla.

Ekkor szemtanúk szerint egy ismeretlen férfival vitatkozott, majd bérelt egy motorbiciklit és eltűnt.

A kolumbiai elnökön nagy a nyomás. Kedden utasítást adott a rendőrség és a hadsereg vezetőinek, hogy személyesen felügyeljék a kutatást a helyszínen. Egy emberrablás-ellenes egység már a helyszínen van, de nagy a biztonsági kockázat.

Santos az elnökségét kockáztatja azzal, hogy Kolumbia ötven éves konfliktusának véget vetve szeretne megegyezni a Nemzeti Felszabadító Hadsereggel, illetve a náluk is nagyobb Forradalmi Fegyveres Erők nevű illegális szervezettel. Az elnök konzervatív kritikusai, köztük

Hernández-Mora szerint viszont a megállapodás addig értelmetlen, ameddig a fegyveres szervezetek befolyása ilyen nagy vidéken.

Ezeket a területeket ugyanis kevésbé tudja ellenőrizni a kormány.

A hatóságok szerint az újságírók csoportját hétfőn rövid időre feltartóztatták egy útzárnál, a felszerelésüket pedig elkobozta egy illegális fegyveres csoport. Nem világos, ki állította meg a hat újságírót. Míg négyen biztonságban visszatértek El Tarra városába hétfőn este, a két további újságíró senkivel nem vette fel a kapcsolatot hétfő óta.

Hernández-Mora Kolumbia egyik legbefolyásosabb újságírója. Gyakran kritizálja Santos elnök politikáját, de az erőszakos övezetekről szóló riportjait még a kormánypártiak is elismerik – írja a Guardian.

Top 0