• Külföld
Faktor

Kifogyott a zöldség, nincs utánpótlás: konganak a polcok az ürességtől

A brit sajtó már a 2017-es nagy salátaválságról cikkez, mert az ország üzleteinek polcai üresen tátonganak. A hiány oka pedig az, hogy a rossz idő miatt alig van termés, a probléma pedig egész Európára kiterjedhet.

Az európai zöldséghiány most már a salátára is kiterjedt, az üzletek alig tudják beszerezni a termékeket. Annyira kevés saláta van, hogy a boltok korlátozták a fejenként megvásárolható saláták számát, egyes helyeken maximum 3 fej salátát lehet venni. Olyan fajták is vannak, például a római saláta, amelyek egyáltalán nem beszerezhetők - írja a Metro.

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy ha a következő hetekben nem javul az időjárás, a probléma áprilisig súlyosodhat, ez pedig az árak meredek növekedését okozza majd.

A salátahiány azután jelentkezett a boltokban, hogy a cukkini, a paprika, a brokkoli és a káposzta is kis híján eltűnt a kínálatból. A zöldségek árára a vevők már panaszkodnak, mert egyes termékek alig néhány hét alatt lettek háromszor drágábbak.

Például a Tesco polcai is teljesen kiürültek. Az egyik angliai üzletben ezért figyelmeztető táblát is kihelyeztek: „A folyamatos időjárási problémák miatt Spanyolországban hiány van salátából.”

Spanyolország szokásosan az európai piac zöldségigényének felét szokta kielégíteni a téli hónapokban, így a rossz idő miatti terméskiesés erősen befolyásolja az európai kínálatot.

Nagy-Britanniában ilyen feliratokkal lehet találkozni: az európai rossz idő miatt a termék beszerzése nehézségekbe ütközik.

Kommentek:

Top 0