• Külföld

Gimnazistákkal füvezett a terrorista a párizsi merényletek után

A tavalyi novemberi párizsi merényleteket szervező Salah Abdeslam csütörtöki sajtóbeszámolók szerint egy párizsi elővárosban gimnazistákkal töltötte a támadást követő éjszaka egy részét, és kábítószert is fogyasztott velük. A fiatalok szimpatikusnak és nyugodtnak találták a férfit.

A francia nyomozók szerint Abdeslam szállította tavaly november 13-án a Stade de France nemzeti stadionnál magát felrobbantó három öngyilkos merénylőt a helyszínre, majd Párizs északi részén hagyta az autót. Ezután az egyik déli elővárosban, Chatillonban töltötte az éjszakát. A robbanóövét tíz nappal később ebben az elővárosban találták meg egy szemetesben.

Salah Abdeslam.

Salah Abdeslam.

Csütörtökön egy 17 éves gimnazista a Le Nouvel Observateur című hetilap újságírójának az Abdeslammal való találkozásról azt mesélte:

Mekis hamburgert ettünk két haverral, amikor odajött hozzánk éjjel egy körül. Normális fickónak tűnt, akinek épp nincs semmi dolga. Elkezdtünk dumálni, szimpatikus volt, velünk maradt.

A fiatalok magukkal hívták Abdeslamot a metrómegálló közelében lévő egyik lakótelepi ház lépcsőházába, ahol megosztották vele a szendvicsüket.

A BFM hírtelevízióban az egyik fiatal azt mondta, hogy a férfi Abdel néven mutatkozott be, belga akcentussal beszélt, és pufi dzseki volt rajta. Azt mondta nekik, hogy kerékbilincset tettek a kocsijára, és az unokatestvéreit várja, akik hajnalban jönnek érte. A csapat reggel fél ötig maradt együtt, ettek és marihuánát szívtak, Abdeslam pedig a jövőbeni terveiről is beszélt a gimnazistáknak.

Abdeslam elfogása. Forrás: Europress - AFP/AURORE BELOT BELGA

Abdeslam elfogása. Forrás: Europress - AFP/AURORE BELOT BELGA

Az egyik diák szerint

azt mondta, hogy hamarosan elveszi a barátnőjét, néhány hónapon belül.

A fiatalok az éjszaka mobiltelefonjaikon értesültek a merényletekről. Együtt nézték meg a Bataclan koncertteremben történt lövöldözésről készült felvételt is – írja az MTI.

Abdeslam

megállt az egyik srác mögött, akinél a telefon volt, nem mutatott semmilyen különösebb érzelmet. Nézte és azt mondta, hogy szomorú, ami történt. Olyan volt, mintha akkor tudta volna meg, mi történt.

A nyomozók szerint Abdeslam az egyetlen életben maradt tagja annak a csoportnak, amely öngyilkos merényletek és lövöldözések során 130 emberrel végzett november 13-án Párizsban. Négy hónapi hajtóvadászat után március 18-án Belgiumban fogták el a rendőrök, és április 27-én a belga hatóságok átadták Franciaországnak, azóta egy szigorúan őrzött börtön biztonsági kamerák által megfigyelt magánzárkájában él Fleury-Merogis-ban. A belgiumi születésű, de marokkói felmenőkkel rendelkező 26 éves francia állampolgárt terrorcselekmények elkövetésével és gyilkossággal is vádolják.

Kommentek:

Top 0