• Külföld
Faktor

"Nem félek tőletek" - mondta a brüsszeli terrorista a tárgyaláson

Először nem akart megszólalni, de utána megmagyarázta, hogy miért hallgat.

Hétfőn reggel kezdetét vette a 2015. november 13-i terrortámadás kitervelőjének tartott Salah Abdeslam, és társa, Sofien Arayi pere Belgiumban, ahol gyilkossági kísérlet miatt kell bíróság elé állniuk.

2016. március 15-én a rendőrség rutinszerű házkutatást tartott a belga főváros Forest nevű kerületében egy lakásban, ahol a szökésben lévő Abdeslamba botlottak. Arayit három nappal később fogták el Molenbeek városában.

Ítélet leghamarabb egy hónap múlva várható, amennyiben a gyanúsítottakat bűnösnek találják, akár 40 év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak.

Abdeslamról nem készülhetett kép és a tárgyalás legelején kijelentette, nem akar válaszolni egyetlen kérdésre sem. A másik vádlottat, Sofien Ayarit kérdezte ezután.

Elmondta, hogy nem tartja magát radikálisnak. 2014 végén ment Szíriába, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz Rakkában. Egy évet töltött ott, családjának pedig azt hazudta, hogy Törökországba utazik, mert vissza akarták volna tartani. Állítása szerint ő döntött úgy, hogy elhagyja a terrorszervezetet és nem utasításra történt mindez.

Ayari két társával, Ahmad Alkhaddal és Osama Krayemmel érkezett Európába. Utóbbi a brüsszeli merényletek egyik legfőbb gyanúsítottja. Mint fogalmazott, nem feltétlen Belgiumba akartak eljutni, de többet nem árult el.

Búvóhelyükről azt mondta, hogy Abdeslammal és a lövöldözésben meghalt Mohamed Belkaiddal már hetek óta ott tartózkodtak, de nem tudta megmondani, hogy ki bérelte az apartmant.

"Semmi különöset nem csináltunk. Néztük a híreket és vásárolgattunk. Nem volt autónk és telefonunk sem" – magyarázta. Arra nem tudott felelni, hogy ki vásárolta nekik azokat a fegyvereket, amiket a lövöldözésben használtak.

Arról is beszélt, hogy nem mindenben ért egyet az Iszlám Állam ideológiájával, a Basszar el-Aszad szír elnök elleni küzdelemben viszont támogatja őket. Visszatérve a lövöldözésre, Ayari szerint sem ő, sem Abdeslam nem tüzelt. Közölték vele, hogy az egyik fegyveren megtalálták a DNS-mintáját, amire úgy reagált, hogy lehetséges. Utána a bíró kérdésére elmondta, hogy vissza akart térni Szíriába november 13. után, mert nem volt más lehetősége.

Nem sokkal később a bíró ismét Abdeslamhoz fordult, aki továbbra sem akart válaszolni egyetlen kérdésére sem.

"Parancsolták, hogy jöjjek, tehát eljöttem. Van egy tárgyalás, ahol én vagyok a vádlott. Itt vagyok, de csendben maradok, ehhez jogom van, a csend miatt nem leszek se bűnöző, se elítélhető, a csönddel védekezem. Azt szeretném, ha a kézzelfogható bizonyítékokra támaszkodnánk és nem a hivalkodásra vagy a közvéleményre" – idézi megszólalását a 24.hu.

A bíró közölte vele, hogy tiszteletben tartják a jogait, mire Abdeslam azt felelte: "nem félek tőletek, nem félek a szövetségeseitektől. Az uram élvezi a bizalmamat. Bíráljanak, de a bizalmamat Allah élvezi, nincs mit hozzátennem".

Kommentek:

Top 0