• Külföld
Faktor

Időt nyert a párizsi terrorista, később áll bíróság elé Abdeslam

Februárra halasztották el Salah Abdeslam és egy társa ügyének tárgyalását.

Fotó: Europress / AFP

Fotó: Europress / AFP

A védőügyvéd kérésére február 5-re halasztották Salah Abdeslam és társa, Soufien Ayari brüsszeli ügyének tárgyalását. A 2015 novemberében, Párizsban elkövetett terrortámadások kitervelésével vádolt, jelenleg franciaországi őrizetben tartott Abdeslamnak és társának azért kell bíróság elé állnia, mert Brüsszelben rátámadtak a rendőrökre. Belgiumban gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás ellenük.

Sven Mary, Abdeslam nemrégiben kijelölt ügyvédje a hétfőtől csütörtökig tervezett tárgyalás elhalasztását kérte az ülés első, hétfői ülésnapján, hogy alaposan átnézhesse védence dossziéit. A kérésnek helyt adott a szövetségi ügyészség és a belga fővárosi büntetőbíróság három tagból álló bírói testülete is.

Az elnapolt, február elején kezdődő és várhatóan ítélethozatallal végződő eljárás a bejelentés szerint négynapos lesz, a tárgyaláson Soufien Ayari mellett saját kérésére Salah Abdeslam is részt vesz.

Abdeslam és társa tavaly március 15-én, Brüsszel Forest negyedében több tucatszor rálőtt a házkutatásra kiérkezett rendőrökre. A lövöldözésben négy rendőr megsebesült, egy gyanúsított meghalt, két másik - köztük Abdeslam - pedig elmenekült. A szökevényeket néhány nappal később a belga főváros Molenbeek nevű negyedében elfogták.

Tavaly március 22-én a belga fővárosban először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtottak végre öngyilkos merényletet az Iszlám Állam terroristái. A két támadásban harminckét ember halt meg, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek, utóbbiak között két magyar is volt.

2015 novemberében, Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. A francia nyomozók szerint a párizsi támadásokat elkövető csoport egyetlen életben maradt tagja, Abdeslam vitte a Stade de France nemzeti stadionnál magát felrobbantó három öngyilkos merénylőt a helyszínre, majd Párizs északi részén hagyta az autót. Robbanóövét tíz nappal később Párizs egyik elővárosban találták meg egy szemetesben. Négy hónapi hajtóvadászat után március 18-án Belgiumban fogták el a rendőrök, és április 27-én a belga hatóságok átadták Franciaországnak, azóta egy szigorúan őrzött börtön biztonsági kamerák által megfigyelt magánzárkájában él Fleury-Merogis-ban. A belgiumi születésű, marokkói felmenőkkel rendelkező 26 éves francia állampolgárt terrorcselekmények elkövetésével és gyilkossággal vádolják.

A párizsi és a brüsszeli támadást is az Iszlám Állam harcosai hajtották végre.

Kommentek:

Top 0