• Külföld
Faktor

Nagy a baj Abdeslammal - újabb terrortámadás jöhet?

Salah Abdeslam már hosszú hónapok óta egy párizsi börtön foglya - de félő, hogy a rácsok mögött csak még radikálisabbá és vérszomjasabbá vált.

Salah Abdeslam a börtönben sokkal radikálisabbá vált, mint korábban volt. Ezért családja és volt ügyvédjei is aggódnak a párizsi terrortámadás egyetlen túlélője miatt - senki nem tudja, mi járhat a fejében. Sokan abban reménykedtek, hogy az öngyilkos merényletről lemondó terroristát még vissza lehet téríteni az iszlám enyhébb irányába – úgy tűnik, tévedtek.

„Szakállat növesztett, és igazi fundamentalistává vált, pedig korábban csak egy Nike melegítőt hordó srác volt” – mondta egykori belga ügyvédje, Sven Mary.

Az Iszlám Állam katonájaként Abdeslam egy volt abban a terroristacsoportban, akik 2015. november 13-án 130 embert gyilkoltak meg Párizsban. A belga születésű férfi azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát, és az öngyilkos merénylet helyett a menekülést választotta – egészen márciusig bujkált Belgiumban. A brüsszeli robbantások előtti napokban azonban a rendőrök elfogták a 27 éves férfit, majd áprilisban kiadták Franciaországnak.

A francia főváros közelében található Fleury-Merogis börtönben azonban Abdeslam még radikálisabbá vált – Mary szerint borzalmas körülmények között tartják fogva a férfit, ami már kimeríti a pszichológiai kínzás kereteit is. Abdeslamot magánzárkában tartják fogva, és éjjel-nappal kamerákkal figyelik a mozgását. Ügyvédjei még júliusban panaszt nyújtottak be a folyamatos megfigyelés miatt, de a hatóságok a „terrorcselekmény különösen kegyetlen jellegére” hivatkozva azt mondták, hogy minden óvintézkedést meg kell tenniük - írja a The Local.

Múlt hónapban pedig már ügyvédei is lemondtak Abdeslamról. A terrorista ugyanis nem hajlandó vallomást tenni, így Mary és francia kollégája, Frank Berton lemondtak védencükről. Mary azzal indokolta döntésüket, hogy már szinte „csak a szociális jellegű látogatásokért kapnak pénzt”, miközben ügyvédként semmit nem tehettek, így pedig nem látták értelmét a védelemnek.

Abdeslam öccse, Mohamed rendszeresen könyörög testvérének, hogy hagyjon fel a hallgatással, és tegyen vallomást. A férfi szerint Salah vadállattá vált a börtönben, radikalizmusának pedig lassan nincs határa – az sem kizárt, hogy újabb terrortámadásokat fontolgat.

Kommentek:

Top 0