• Belföld
Faktor

Terroristákat keres a magyar rendőrség, felszámolják a hálózatot

Francia kérésre folytatódik a nyomozás, a párizsi terrorista kapcsolatrendszerét próbálják leleplezni.

Fotó: Europress / Bertrand Guay - AFP

Fotó: Europress / Bertrand Guay - AFP

A magyar hatóságok tovább vizsgálják Salah Abdeslam magyarországi kapcsolatrendszerét: mindenkit megpróbálnak azonosítani, akivel valaha kapcsolatba lépett a párizsi terrorista. Abdeslam 2015-ben többször is megfordult Magyarországon, az Iszlám Állam migránsok közé vegyülő terroristái közül legalább 13-t Nyugat-Európába szállított tovább. Ezeket a harcosokat Szíriában képezték ki, és három terrortámadásban is részt vettek. Csak Abdeslam, valamint a migránsútvonalat feltérképező algériai Bilal C. és a belga Ayoub El Khazzani maradt életben, mind börtönben vannak jelenleg - írja a Magyar Idők.

A francia hatóságok a terrorhálózat egészét szeretnék felderíteni, ezért újabb információk beszerzését kérték Magyarországtól és Belgiumtól is.

Bilal C. Budapesten egy segélyszervezet munkatársaitól kapott feltöltőkártyás mobiltelefont, interneten keresztül folyamatosan tartotta a kapcsolatot a párizsi terrortámadás szervezőjével, Abdelhamid Abaouddal. Többször is megpróbált Németországba szökni, végül ott is fogták el. Társa, Ayoub El Khazzani több napot is eltöltött egy IX. kerületi szállodában, majd egy német vonaton gépfegyverrel akarta meggyilkolni utastársait, de szabadnapos katonák megakadályozták a vérengzést.

Abdeslam többször is járt Magyarországon, a terroristák többségét a Keleti pályaudvarnál vette fel, ő maga pedig a Rákóczi úton egy szállodában lakott, ahol megtalálták a belga tartózkodási engedélyének másolatát is. A férfit 2016 márciusában egy razzia során fogták el Belgiumban, egy hónappal később pedig kiadták Franciaországnak. A terrorista jelenleg is vizsgálati fogságban van, terrorizmus miatt életfogytiglani börtön vár rá. A fogságot azonban nagyon rosszul viseli: szakállat növesztett, radikalizmusát hangoztatja, nagyon agresszívvá vált, és azon kívül, hogy ő az iszlám katonája, semmi mást nem hajlandó mondani.

Kommentek:

Top 0