• Külföld

Salah Abdeslam az Iszlám Államról posztolt a párizsi merényletek előtt, mégsem állították meg a hatóságok

Egy belga weboldal szerint a párizsi merényletek gyanúsítottja, Salah Abdeslam három héttel a párizsi merényletek előtt az Iszlám Állam terrorszervezet zászlaját posztolta a Facebookra. A hatóságok tudtak erről, mégsem tettek semmit.

Abdeslam október 23-án, három héttel a párizsi merényletek előtt posztolta a zászlót, ami feltűnt a belga hatóságoknak, mégsem cselekedtek. A belga hatóságok korábban már beismerték, hogy több hibát vétettek, amelyek a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokhoz vezettek.

Most az is kiderült, hogy egy informátor már január 15-én beszámolt arról, hogy Abdeslam kapcsolatban áll a terrorcsoportot vezető Abdelhamid Abaaoud-dal, és még a mobiltelefonszámát is megadta.

Január 15-én a belga rendőrök rajtaütöttek a terrorista sejten, amit Abaaoud vezetett, de ő ekkor Athénben élt, kijátszva a görög hatóságokat.

Ma már azt is lehet tudni, hogy Abdeslamnak legalább az egyik testvére már 2014-ben radikalizálódott. 2015 februárjára mindannyiuknak volt rendőrségi aktája, de nem kezelték őket kiemelt fontosságú ügyként, mivel ekkoriban rengeteg belga dzsihadista tért vissza Szíriából – írja a BBC.

A tavaly novemberi párizsi merényletekben 130 ember halt meg. Salah Abdeslamot Brüsszelben fogták el, négy nappal a márciusi brüsszeli merényletek előtt, a gyanú szerint ehhez a támadáshoz is volt köze. Áprilisban Franciaországba vitték, ahol szigorúan őrzik, miközben zajlik a tárgyalása.

Top 0