• Sport
Faktor

Ez köti össze a magyar nagymestert a friss világbajnokkal

Az elmúlt napokban New Yorkban rendezték meg a sakkvilágbajnokság döntőjét, amit a norvég Magnus Carlsen nyert meg orosz kihívójával, Szergej Karjakinnal szemben. Élőben követte végig a finálét a Faktor helyszíni tudósítója, Boros Dénes nemzetközi sakknagymester, aki hasonlóságot fedezett fel Carlsen, és az egyik legnagyobb magyar tehetség, Rapport Richárd között.

Boros Dénes (Fotó: Róder András)

Boros Dénes (Fotó: Róder András)

Carlsent különös tehetségként kezdte pályafutását.

Sokan csodálattal tekintenek egy-egy korszakos zsenire, mintha ők saját magukból faragtak volna főnixmadarat.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Természetesen a sport iránti érzék fontos, de a játékban felfogott mentalitás még inkább! Nemrég berobbant egy kifejezés, amit úgy hívnak, antifragilitás.

  Jelentése: megtörhetetlen jellem.

  A kifejezést Nicholas Taleb használta, és Mérő László említette meg először a magyar nyilvánosság előtt.

  Az antifragilitás egy olyan jellemet ír le, aki nemhogy elkeseredik a vereségeitől, hanem még tanul is belőlük, és még jobban beleveti magát a küzdelembe, mint a vadkacsa, aki védi kicsinyeit a többszörös túlerővel szemben. A vadkacsa addig nem áll le a támadással, amíg nem tudja védelemben kicsinyeit, akármilyen vérmes ragadozóba is fut bele.

  Érdekes, hogy mindkét kiváló szakember megemlíti a pszichológiai okokat, csak egy dolgot nem: a kiváltó környezetet.

  Magyarország egyik legnagyobb tehetsége Rapport Richárd. Én Ricsinek csapattársa voltam a Zalaegerszegi Csuti csapatában. Együtt játszottunk mind a Magyar Bajnokságon, mind pedig a Klubcsapatok Európa Bajnokságán. Rapport Ricsi jellegzetesen antifragilis, nagyon sokat kap, de hatalmas pofonokat oszt vissza! Egyik fantasztikus játszmáját éppen Wijk aan Zee-ben, első elit tornáján játszotta, ahol elegánsan a Budapest-csellel verte klasszis ellenfelét, Boris Gelfandot.

  Rapport Richárd (Fotó: MTI)

  Rapport Richárd (Fotó: MTI)

  Ricsi nagy küzdő; láttam mélypontjain, de láttam, ahogy fantasztikus játéka olimpiai ezüstéremhez segítette a magyar válogatottat Tromsöben!

  Apropó norvég, apropó világklasszis: Rapport Ricsi és Magnus Carlsent összeköt valami, mégpedig a kiváltó környezet. Carlsen a család egyetlen fiúgyermeke, de másodszülött, így állandóan bizonyítja, hogy ő a család legfontosabb embere. Rapport Ricsi is nagy családba született, és sok cikk megírta, hogy milyen versengés van a családban, akárcsak Carlsenéknál.

  A szülők is mély benyomást tesznek gyermekeikre, Carlsen állítólag apjától örökölte makacs győzni akarását.

  A világbajnoki cím bizonyítja, hogy ez a makacs, kitartó győzni akarás meghozza a gyümölcsét.

  Kommentek:

  Top 16